Timing lanceert micro-jobbing, geld verdienen met je smartphone

0
2507

Timing uitzendorganisatie lanceert het online platform Ask & Task voor 24/7 werk

Micro-jobbing doet zijn intrede op de Nederlandse markt voor flexibele arbeid. In de VS en het Verenigd Koninkrijk is micro-jobbing al geruime tijd in opkomst als een makkelijke manier voor iedereen om bij te verdienen door online kleine werkzaamheden te verrichten die bedrijven aanbieden.

Onder de naam Ask & Task lanceert Timing uitzendorganisatie een micro-jobbing platform voor de Nederlandse markt. Al 1700 mensen staan ingeschreven. Zij kunnen op elk gewenst moment tegen betaling taken uitvoeren die gemiddeld tussen de 5 en 10 minuten in beslag nemen. De vergoeding kan oplopen tot € 2,- per opdracht. Ask & Task is een initiatief van Timing FWD>>, een projectorganisatie van Timing gericht op de ontwikkeling en introductie van nieuwe verdienmodellen voor flexibele arbeid.

Micro-jobbing past in de huidige trend van flexibilisering van arbeid. Bedrijven nemen steeds minder vaste krachten in dienst voor laagbetaalde kantoorarbeid. Werk dat door internet in veel gevallen ook niet meer aan tijd en plaats gebonden is. Door middel van micro-jobbing kunnen organisaties online werk aanbieden aan iedereen met een internetverbinding die dat tegen een kleine vergoeding wil uitvoeren. Pascalle, een 18-jarige student juridische dienstverlening, is één van de 1700 micro-jobbers die al actief zijn op Ask & Task. “Tijdens tussenuren heb ik in ongeveer een half uur tijd € 5,35 verdiend en meteen laten uitbetalen.”

Mes snijdt economisch aan twee kanten
In de VS en het VK is micro-jobbing al langer aan een opmars bezig als makkelijke manier om bij te verdienen. Commercieel directeur Paul Haarhuis van Timing verwacht dat micro-jobbing ook in Nederland aanslaat. “Het mes snijdt aan twee kanten: voor iedereen die wat wil bijverdienen is dit de meest makkelijke manier. Een micro-job kun je al uitvoeren als je op de bus staat te wachten of in de wachtkamer bij de tandarts zit. Tijdens elk loos moment kun je met micro-jobbing iets verdienen, terwijl voor bedrijven de winst zit in het feit dat ze allerlei losse taken en projectjes op deze manier snel en goedkoper kunnen laten uitvoeren.

Lang niet alleen interessant voor studenten
Werk dat als ‘micro-job’ kan worden gekwalificeerd varieert van meedoen aan panel-onderzoeken tot het inkloppen van data, zoals ingescande bonnetjes die door software niet kunnen worden gelezen. Ook het categoriseren van producten, marktonderzoeken ten behoeve van arbeidsmarktcommunicatie of het toekennen van emotie aan fotomateriaal voor beeldbanken, zijn voorbeelden van micro-jobbing. Aanbieders en uitvoerders worden via Ask & Task binnen enkele muisklikken gekoppeld. Micro-jobbers krijgen na afloop van iedere taak een bedrag toegekend en bepalen zelf wanneer ze hun opgebouwde saldo laten uitbetalen. Timing FWD>> denkt dat micro-jobbing in eerste instantie vooral aanslaat bij jongeren en studenten, maar ziet nu al dat de groep die zich inschrijft diverser is samengesteld. “Er zit geen leeftijdsgrens aan”, zegt Paul Haarhuis. “Ook voor wie al met pensioen is kan micro-jobbing interessant zijn. Niet alleen als bijverdienste, maar ook omdat het een manier biedt om het gevoel te houden mee te tellen.”

In de VS bijna 1 miljoen microjobs online
Op Ask & Task staan op dit moment een handvol taken, maar de eerste grote bedrijven en multinationals hebben zich al aangemeld. Het aantal bedrijven en ‘tasks’ moet de komende maanden in sneltempo toenemen. Bij de Amerikaanse tegenhanger, Mechanical Turk van Amazon, staan bijna 1 miljoen taken van bedrijven online. Bij een goedgevulde database zou Ask & Task in de toekomst ook interessant kunnen worden voor doelgroepen die moeilijk of niet aan de slag komen, zoals bijstandsgerechtigden.

Bron: Timing FWD, 19 januari 2017