Tien miljard van EU tegen langdurige werkloosheid

0
65

De Europese Commissie komt met een plan om de 12 miljoen langdurig werklozen in de Europese Unie beter te registreren, en hen via re-integratieovereenkomsten meer kans op werk geven.

In het plan van Europees commissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit komt hiervoor ten minste 10 miljard euro beschikbaar.

12 miljoen langdurig werklozen
De werkloosheid in de EU is bijna 10%. Sinds 2007 is het aantal mensen dat meer dan een jaar werkloos is verdubbeld, tot 12 miljoen in 2014. Het probleem is dat langdurig werklozen niet snel profiteren van nieuwe banen. Een op de vijf verliest bovendien de moed en belandt in armoede en sociale uitsluiting.

Registratie
Thyssen wil allereerst zorgen dat mensen die meer dan een jaar werkloos zijn worden geregistreerd bij een dienst voor arbeidsbemiddeling. In sommige lidstaten gebeurt dat maar in de helft van de gevallen.

Re-integratieovereenkomst
Vervolgens wordt hun situatie, uiterlijk na anderhalf jaar werkloosheid, grondig en individueel beoordeeld om de behoeften en mogelijkheden vast te stellen. Op basis daarvan krijgen zij een re-integratieovereenkomst op maat aangeboden.

Het voorstel maakt gebruik van ‘best practices’ in individuele lidstaten, en voorziet in begeleiding en hulp bij het zoeken naar een baan, bijscholing en steun voor huisvesting, vervoer, kinderopvang, gezondheidszorg en revalidatie. Het plan moet nog worden goedgekeurd door de Raad.

Bron: Europese Commissie, 17 september 2015