Terugblik op 2018

0
685

terugblik op 2018Terugblik en wat heeft 2019 in petto?
Het jaar is bijna voorbij. Een goed moment om terug te kijken naar het meest opvallende nieuws uit 2018. Welk effect dat heeft op het komende jaar? We schetsen het in vogelvlucht.

Maar vóór alles wensen we u graag een heel goede en gezellige jaarwisseling!

Groeien en faciliteren
De uitzendbranche groeide harder dan andere branches in de florerende economie, maar het aantal uitzenduren neemt af. De zeer lage werkloosheid en personeelstekorten zijn hier onder meer debet aan. De uitzendbranche helpt ondertussen steeds meer ouderen en uitkeringsgerechtigden aan werk. De branche zet sterk in op bijscholing en omscholing van werkenden.

AVG
Qua regelgeving vroeg de invoering van de nieuwe privacy wetgeving (AVG) veel aandacht en dat blijft een ongoing process.

Wet arbeidsmarkt in balans
Flex groeit, maar vast werk neemt ook toe; ook steeds meer uitzenders bieden personeel langdurige dienstverbanden. Het kabinet heeft dit najaar een breed pakket aan maatregelen gepresenteerd. De Wet Arbeidsmarkt in balans moet de verhouding tussen vast en flex meer in evenwicht brengen. Of dat lukt en hoe dat uitpakt? Flexwerk wordt in ieder geval veel duurder en de administratieve lastendruk stijgt. In het kader van het tegengaan van oneerlijke concurrentie heeft minister Koolmees afgelopen zomer een halt toegeroepen aan het shoppen in de sectorindeling voor de WW-premies.

ZZP-maatregelen
De handhaving van de Wet DBA is opgeschort tot 2020, nieuwe maatregelen voor zzp-beleid zijn gepresenteerd; nieuwe wetgeving is echter niet voor 2021 gereed. Ondertussen worden kwaadwillenden wel aangepakt en is er een plan van toezicht dat tussen de bedrijven door wel een vorm van beleid genereert.
Platformwerk, de kluseconomie, krijgt veel aandacht. Het groeit en ondermijnt het businessmodel van uitzenders, meent ING. Randstad pleit voor minimumtarieven voor zzp’ers, maar dat blijkt lastig in het licht van EU-wetgeving.

Pensioenen
Het pensioenakkoord was bijna rond, maar liep toch op de klippen. Hoe nu verder?

Inlenersbeloning met uitzend-cao of contracting?
Vakbond FNV blijft opkomen voor ‘echte’ banen en strijden tegen contracting, een vorm van outsourcing die de bond ziet als het omzeilen van de uitzend-cao.

CAO voor uitzendkrachten
De grootste uitzendbrancheorganisaties ABU en de NBBU onderhandelen al maanden gebroederlijk met de bonden over een nieuwe (op de belangrijkste punten gezamenlijke) cao voor uitzendkrachten. Wanneer is er witte rook en wordt het akkoord gepubliceerd?

Machtsverhoudingen
Zakelijk gezien blijft de markt zich consolideren met hulp van investeerders. De recente overnames in de branche laten de machtsverdeling zien (zie onder). De dienstverlening  kent steeds meer elkaar aanvullende businessmodellen.

Duurzame ontwikkeling werkenden
Toch ligt de macht nu vooral in het voordeel van de werkzoekende, de kandidaat. Die staat steeds meer centraal. Wie de kandidaat met de juiste vaardigheden en opleiding kan leveren, krijgt de opdrachtgever.

Duurzame ontwikkeling en scholing van werkenden, vast én flex, is essentieel. O&O-fondsen werken samen om duurzame ontwikkeling en transities op de arbeidsmarkt te faciliteren. Ook Stoof, het opleidingsfonds voor de uitzendbranche, draagt daar stevig aan bij.

Belastingwijzigingen 2019
Tot slot: de belangrijkste wijzigingen in belasting 2019

2018 Overnames
Januari Koobra Invest neemt Haan Industrial Group over
HAAN Industrial People, gevestigd in Meerssen, Zuid-Limburg, levert detachering van technische specialisten.


Flexfactory koopt Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten
Het in Doetinchem gevestigde Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten bemiddelt personeel voor disciplines in de bouw en logistiek.


Quamba People neemt Orsatel Telecom over
Quamba People is een landelijk opererende personeelsbemiddelaar uit Hoevelaken, gericht op Field Service Engineers.


HelloFlex neemt MatchQ over
MatchQ is marktleider in Nederland op het gebied van preselectie tools.


Februari Grow/Work Group neemt Interwork over
Beide organisaties detacheren overheidspersoneel in Nederland. Het is de vijfde overname van Grow/Work.


Adecco Group neemt Vettery over
Het online recruitmentplatform Vettery verbindt meer dan 4.000 top werkgevers met hooggekwalificeerde kandidaten in de IT-, verkoop- en financiële sector.


Maart Payned neemt Payrollhouse over


AB Oost overname FlexVet, specialist veterinaire uitzendbranche
AB Oost is een coöperatieve uitzendorganisatie voor organisaties in de Agri en Food sector. FlexVet B.V. is marktleider in de veterinaire uitzendbranche in Nederland.


April The Adecco Group neemt General Assembly over
Wereldwijd groeit de vraag naar omscholing van medewerkers; General Assembly is een pionier op het gebied van onderwijs en carrièretransformatie.


VMS PIXID (Fr) neemt Carerix over
PIXID, marktleider in Frankrijk op het gebied van oplossingen voor Workforce Management, heeft de Nederlandse CRM- en ATS-leverancier Carerix overgenomen, voor verdere versteviging van zijn marktpositie en uitbreiding van de Europese activiteiten.


Mei De Staffing Groep neemt People4Office over
De Staffing Groep, bekend van onder meer marktleider IT-Staffing, heeft recruitmentspecialist People4Office uit Amsterdam overgenomen.


Luba neemt Vallei Personeel over
Vallei Personeel is een generiek uitzendbureau met een sterke positie in de regio Veenendaal/Ede, overgenomen. De overname versterkt de landelijke dekking van Luba.


Recruit koopt Glassdoor tbv Indeed
Met de werkgeversdatabase van Glassdoor completeert het bedrijf de zoektechnologie van vacaturesite Indeed.


Cavim Staffing Participations koopt Partytime Uitzendbureau
Het is de derde overname van CSP na de eerdere overnames van studentenuitzendbureaus Powerplay People en LINQ in 2016.


Juni Continu koopt MTÉNV
Beide organisaties leggen focus op specialisten in de bouw en de civiele techniek. Continu is onderdeel van het Belgische House of HR.


SD Worx Holding neemt Flexpoint Group over
Tot de Flexpoint Group behoren Flexpoint, Easymatch Payrolling, Equipe, Trento Engineering, Trace en Redirect.


Swets Group neemt ODV Maritiem over
Beide organisaties vullen elkaar aan als professionele, nautische dienstverlener.


Juli Investeerder Gilde neemt detacheerder Eiffel over
Eiffel is zakelijk dienstverlener in legal, finance en process. Eiffel is opgericht in 1992 en heeft nu 600 medewerkers en ongeveer 350 klanten in Nederland.


HeadFirst Source Group neemt Myler over
Myler realiseert een jaaromzet van ongeveer 200 miljoen euro en bemiddelt gemiddeld circa 2.000 professionals, met name in IT.


September Investeerder Berryllium neemt HeadFirst Source Group NV over
Berryllium is een Nederlandse acquisitie holding die wordt gesteund door de Zwitserse financiële dienstverlener ruvercap group AG.


Oktober Brisker Groep neemt Nextpayroll uit Breda over
Brisker Groep is de nieuwe overkoepelende naam voor de groep van merken Pay for People, Holland Payroll, Smart Services, Tentoo en Nextpayroll. Waterland is de achterliggende investeerder.


November ADG dienstengroep neemt In Person over
Tot de ADG dienstengroep behoren nu al de merken Timing en Persoonality, Zorgwerk en Youbahn. Door de toevoeging van In Person groeit ADG dienstengroep met bijna € 200 miljoen omzet naar een nummer vier positie in de Nederlandse uitzendmarkt.


December Flexfactory neemt Jobmax over
Flexfactory is met haar ondernemingen Fides Uitzendgroep, Seesing Personeel, Match 4U en Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten actief vanuit de Achterhoek.


Carrière Uitzendbureau neemt Interactief Groep over
Het grootste merk van de Staffing Associates Group groeit daarmee naar een uitzendorganisatie met een omzet van meer dan negentig miljoen euro.


YoungCapital koopt Jobbird
Daarmee maakt vacaturesite Jobbird.com, na faillissement, een snelle doorstart.


Bron: redactie FlexNieuws