Tekst werkt: praktisch handboek voor recruitment en hr

0
171
Nicol Tadema
Nicol Tadema toont haar nieuwe boek Tekst werkt

Met deze krapte op de arbeidsmarkt is het essentieel om alles uit de kast te trekken om talent te bereiken.

Het handboek Tekst werkt, geschreven door Nicol Tadema, helpt daarbij. Het is gericht op vakprofessionals binnen recruitment en hr die de toegevoegde waarde van tekst vakkundig willen benutten.

Het schrijfproces
Met kennis van zaken gaat Tadema in op de verschillende fases van het schrijfproces waaronder de voorbereiding. Ook beschrijft ze een groot aantal schrijftechnieken die onder andere recruiters, intercedenten, hr-specialisten en communicatiemedewerkers in kunnen zetten bij teksten voor recruitment en hr. Tadema legt daarnaast uit waar je rekening mee moet houden bij het schrijven en hoe je te werk kunt gaan. Denk hierbij aan doelgroepbepaling, de juiste opbouw van een vacaturetekst en e-mail én welke insteek je aanhoudt bij een social-mediabericht.

“Mijn belangrijkste advies om tekst te laten werken:
zet je oogkleppen af en de bril van de doelgroep op.”

Zet de lezer aan tot actie
Het boek is geschreven op een zeer toegankelijke en praktisch toepasbare wijze en speciaal voor mensen die actief zijn binnen de vakgebieden recruitment en hr. Tadema: “Ik wil graag dat professionals binnen recruitment en hr inzien dát tekst werkt en hóé tekst werkt. Zo kan iedereen 08.”

Veel meer dan vacatureteksten alleen
Haar eerdere boeken Werven met Woorden (2016) en De nieuwe Werven met Woorden (2018) waren handleidingen voor het schrijven van de vacaturetekst.

Tekst werkt gaat veel verder. Hierin worden de meest voorkomende teksten binnen recruitment en hr uitgebreid toegelicht in bijna 400 pagina’s. Daarbij is opnieuw volop aandacht voor het meest gebruikte arbeidsmarktcommunicatiemiddel: de vacaturetekst. Daarnaast vindt de lezer informatie over onder andere het schrijven van e-mailberichten, social-mediaberichten, webteksten en testimonials. Ook komen diverse schrijftechnieken aan de orde waaronder de Dialoog Methode, beïnvloedingsprincipes en storytelling.

In totaal delen nog eens zeventien vakprofessionals hun visie op teksten binnen recruitment en hr. Hierbij komen onder anderen Japke-d. Bouma, Martin Kranenburg, Aaltje Vincent en Arjan Elbers aan het woord. Deze nieuwe titel van tekstspecialist Nicol Tadema is verschenen als paperback en e-book.

“Wat als je tekstschrijven en kennis delen met elkaar vermenigvuldigt?
Dan schrijf je (weer) een boek.”

Over de auteur
Nicol Tadema (1976) is tekstspecialist, auteur en ondernemer. In 2011 richtte Tadema tekstbureau Voor Tekst op, gespecialiseerd in teksten voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze is co-founder van Kiqit: hét kennisplatform voor recruitment, opgericht in 2020.