"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Tariefafspraken ZZP moeten mogelijk zijn

Zzp’ers worden tegen elkaar uitgespeeld, omdat ze niet georganiseerd zijn. Daardoor gaan ze onder hun tarief werken. Mei Li Vos pleit voor een nieuwe visie op tariefafspraken.

Het maken van tariefafspraken stuit nu op problemen vanwege de mededingingswet. Dat is een achterhaalde situatie die op diverse manieren zou kunnen worden opgelost, betoogt zij in haar column op ZiPconomy.

“De mededingingswet kan worden aangepast, bijvoorbeeld door zzp’ers net als werknemers het recht te geven om afspraken te maken. Dat wordt in de mededingingswet met een vrijstelling voor werknemers geregeld, dat zou je ook voor verenigde zzp’ers kunnen regelen.
De meest eenvoudige manier om het probleem op te lossen is een nieuwe uitleg van de mededingingswet. Als de ACM vaker de bedoeling van de wet tegenover de praktijk van een groep zzp’ers beoordeelt, dan hoeft de wet wellicht niet eens worden aangepast.”

Lees haar column

Bron: ZiPconomy, 9 maart 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.