StudentenWerk: Crisis komt hard aan bij studenten

0
749

Waar de economische crisis voorheen vooral ondernemers en werknemers van wankelende bedrijven trof, kunnen ook jongeren deze nu duidelijk voelen. Ze krijgen minder geld van hun ouders en moeten meer werken om rond te komen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van StudentenWerk, uitgevoerd door Intelligence Group onder 831 jongeren.

Minder steun van pa en ma
Ruim een derde van de jongeren (35 procent) zag de ouderlijke bijdrage aan de studiekosten opdrogen of slinken. Twee op de tien jongeren (19 procent) zegt langer door te studeren, uit angst dat zij toch geen werk kunnen vinden. Deze vrees is niet geheel onterecht, zoals de nog immer stijgende werkloosheid onder (hoogopgeleide) jongeren aantoont.


Meer werken om rond te komen

Ook zegt 14 procent meer te moeten werken naast de studie om rond te kunnen komen. Hierdoor heeft 6 procent zelfs studievertraging opgelopen. Een op de tien jongeren is veranderd van studie vanwege slechte carrièreperspectieven.

ICT’ers zitten geramd
Gelukkig is er ook goed nieuws. Uit het onderzoek blijkt dat er (nog) geen respondenten volledig gestopt zijn met studeren vanwege hun financiële situatie. Ook zijn er jongeren die zich helemaal geen zorgen hoeven maken over hun perspectieven op de arbeidsmarkt: in de ICT-sector zijn nog banen zat. In 2015 zijn er in Europa naar verwachting maar liefst 900.000 vacatures in de ICT.

Bron: StudentenWerk, 5 april 2013