Studenten pitch in ‘Arbeidsmarkt van Morgen’

0
561

Een participatieovereenkomst voor de hele beroepsbevolking? Of ‘social deals’ in plaats van de cao? En wat te denken van talent als ‘stock market’? Vijf studententeams pitchten vandaag voor de wedstrijd ‘Arbeidsmarkt van Morgen’ bij de SER hun innovatieve plannen voor de toekomstige arbeidsmarkt.

Dit gebeurde in het kader van de Werkweek tegen jeugdwerkloosheid van het SterkTeam van Mirjam Sterk die vandaag begint. De jury was blij verrast door de gepresenteerde creatieve ideeën.

Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland) is een van de juryleden: “Ik had de hoopvolle verwachting dat de studenten van nu een fundamenteel andere kijk kunnen bieden” zegt hij enthousiast, “En dat blijkt te kloppen.”

Jurylid Leo Witvliet (Hoogleraar Nyenrode Business Universiteit): “Deze studenten zijn de werkenden van morgen. Ik vind het mooi om te zien dat alle studenten zo’n positieve kijk hebben op de toekomst.”

“20 november wordt de winnaar bekendgemaakt” aldus jurylid Bart-Jeroen Croll (voorzitter NBBU, initiatiefnemer van de wedstrijd). “Al deze inzendingen bieden goede aanknopingspunten die we verder kunnen onderzoeken. Zo komen we steeds dichter bij een arbeidsmarkt waar iedereen die wil werken, ook kan werken.”

Pitch Arbeidsmarkt van Morgen

De studenten mochten in een pitch van 3 minuten hun innovatieve plan uit de doeken doen:

  • In de pitch ‘De verantwoordelijke werknemer’ pleitte het studentteam voor een betere verbinding tussen de opdrachtnemer (werknemer) – met meer eigen verantwoordelijkheid – de uitzendorganisatie en opdrachtgever.
  • Volgens het voorstel ‘Patent op Talent’ is talent een voorspelbare en daarmee financiële waarde op de toekomstige arbeidsmarkt. De bemiddelaar wordt ‘talent agent’ zoals dat nu al bij artiesten en sporters gebeurt.
  • De daarop volgende pitch presenteerde de ‘Intermediair van de toekomst’ als anticiperende spin in het web in de relaties tussen werk, werkgever, ‘werker’ en opleiding en als organisator van programma’s met aandacht voor assessment, ambitie en talenten.
  • De studenten in de pitch ‘Goed werkgeverschap’ stelden voor de cao te vervangen door ‘social deals’ Een kenmerk van social deals is onder meer dat de werknemer individueel en op onderdelen kan onderhandelen over faciliteiten die de werkgever biedt. Zo kunnen werknemers met hetzelfde werk dus verschillende social deals hebben.
  • In de laatste pitch stelden de studenten onder noemer ‘De inclusieve arbeidsmarkt’ de participatieovereenkomst voor als vervanger van de arbeidsovereenkomst. Reguliere werknemers en uitkeringsgerechtigden hebben een participatieovereenkomst, zodat ook zij voor minstens 12 uur werken. De overeenkomst is opgebouwd uit vast en een flexibel gedeelte en beide delen kunnen variëren.Jury Arbeidsmarkt van Morgen

De jury van de wedstrijd bestaat naast Leo Witvliet, Bart-Jeroen Croll en Leendert-Jan Visser uit Claudia Zuiderwijk (Kamer van Koophandel), Pieter Waasdorp (Economische Zaken) en Jacqueline Zuidweg (Directeur Zuidweg & Partners, Zakenvrouw van het Jaar 2012).

WerkWeek
Mirjam Sterk en SterkTeam organiseren vanaf vandaag de Werkweek. De studentenpitch voor de wedstrijd Arbeidsmarkt van Morgen is onderdeel van het programma. Het SterkTeam wil jongeren, werkgevers, onderwijs en politiek in beweging te zetten om zoveel mogelijk jongeren aan het werk te krijgen.

De studentenwedstrijd NBBU Arbeidsmarkt van Morgen is een jaar geleden begonnen. Studenten konden hun innovatieve oplossingen voor een beter werkende arbeidsmarkt tot 1 mei inleveren. 120 teams schreven zich in, 54 leverden uiteindelijk een onderzoekspaper in. Vijf ideeën zijn genomineerd. Het winnende team wordt op 20 november bekend gemaakt tijdens het jubileumcongres van de NBBU. Dat team wint een geldbedrag van vijfduizend euro.

Bron: Arbeidsmarkt van morgen, 18 september 2014