"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Veel studenten worden opgeleid voor werk dat verdwijnt

Veel studenten op het mbo, hbo en wo worden nu voorbereid op werk dat over enige tijd door robots kan worden gedaan.

Volgens onderzoek en berekeningen van Deloitte gaat het om zo’n 286.000 leerlingen.

Deloitte heeft de uitstroomgegevens van alle mbo-, hbo- en wo-opleidingen in Nederland onderzocht. Het aantal studenten dat daadwerkelijk naar een bepaald type werk uitstroomt – niet noodzakelijkerwijs het werk waarvoor zij zijn opgeleid – is vermenigvuldigd met de kans dat dit type werk in de komende twintig jaar door robotisering verdwijnt.

Hoe hoger opgeleid hoe minder kwetsbaar
Hoe hoger het niveau van de opleiding is die een student volgt, hoe kleiner de kans is dat deze wordt opgeleid voor banen die in de toekomst dreigen te verdwijnen, aldus Deloitte. Voor 42,3 procent van de huidige mbo-studenten (174 duizend van de 411 duizend studenten) geldt dat zij worden opgeleid voor werk dat over tien tot twintig jaar potentieel niet meer bestaat. In het hbo geldt dit voor 19,3 procent van de studenten (84 van de 437 duizend). In het wo daalt dit percentage tot 10,4 procent (28 van de 266 duizend).

Geen daling instroom in kwetsbare beroepen
Deloitte noemt het zorgelijk dat er geen daling zichtbaar is in het aantal studenten dat opleidingen volgt die opleiden tot kwetsbare beroepen. “De vraag is of studenten zich bewust zijn van het risico dat zij lopen straks geen werk te hebben. Dit geldt overigens niet alleen in het mbo; ook in het hbo en wo is de instroom in de meest risicovolle opleidingen de laatste jaren niet significant afgenomen.”

Bron: Deloitte, 13 september 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.