Studenten minder optimistisch over arbeidsmarktkansen

0
849


Logo21 juni 2010

Vanwege de huidige economische situatie zijn studenten minder optimistisch over hun kansen op de arbeidsmarkt. Studenten verwachten ten opzichte van voorgaande jaren meer tijd nodig te hebben om een baan te vinden.

Desondanks denken studenten niet met een lager bruto maandsalaris te beginnen aan hun eerste baan. Dit blijkt uit het Make a Move Monitor Arbeidsmarktonderzoek 2010 dat is uitgevoerd door Intelligence Group. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de top 10 favoriete werkgevers onder universitaire studenten.

Favoriete werkgevers
Unilever bleek ook dit jaar de meest favoriete werkgever. De Verenigde Naties en Het Rijk hebben aan populariteit gewonnen en Shell en Heineken verdreven van respectievelijk de tweede en derde plaats. De non-profit/(semi)overheidssector lijkt in 2010 aan populariteit te hebben gewonnen ten koste van de FMCG-branche. De uitzondering hierop is Ahold, dat sinds 2008 grote sprongen op de ranglijst heeft gemaakt. Ook Google en Rabobank laten een positieve ontwikkeling op de ranglijst zien.

Studenten minder optimistisch
Hiernaast zijn er enkele interessante constateringen te zien omtrent de verwachtingen van studenten ten aanzien van de arbeidsmarkt. Waar de economische situatie vorig jaar nog geen merkbaar effect had op het arbeidsmarktvertrouwen van studenten, worden nu wel enkele veranderingen geconstateerd. Slechts 18% van alle studenten verwacht tijdens hun studie een baan te vinden, terwijl dit in 2009 nog 28% was. Desondanks is het percentage studenten dat verwacht meer dan 6 maanden nodig te hebben om een baan te vinden niet toegenomen, maar zijn er wel meer studenten die denken 3 maanden hiervoor nodig te hebben. De studenten zijn niet zozeer pessimistisch over hun arbeidsmarktkansen maar vooral minder optimistisch.

Ondanks de huidige economische situatie verwacht de universitaire student nog wel te starten met een bruto maandsalaris van € 2.560,-. Dit is welgeteld € 10,- hoger dan waar de bijna afgestudeerde student in 2009 op gehoopt had.

Gerelateerd nieuws
> Campus Recruitment onderzoek 2010
> Randstad samenwerking met G4S
> Bureaus investeren in eigen jobsites

Bron: IG!, 16 juni 2010