Strijd om talent escaleert

0
138

27 maart 2007

Op de arbeidsmarkt krijgt werkzoekend talent steeds meer de macht in handen, zo blijkt uit een onderzoek, dat vandaag werd gepubliceerd door Development Dimensions International (DDI), en jobsite Monster.

Uit het onderzoek blijkt dat 73 procent van de topfunctionarissen van bedrijven merkt dat de strijd om het aantrekken van de juiste mensen met het gevraagde talent is toegenomen sinds 2005. Nog eens 79 procent verwacht dat de intensiviteit van deze concurrentieslag zal toenemen in 2007.

Kennis nodig van wensen
Werkzoekenden zijn in een machtige positie. Organisaties moeten zeer intensief en concurrerend te werk gaan als ze de beste kandidaten willen werven. Op dit moment is er een opmerkelijk verschil tussen wat kandidaten willen en wat werkgevers denken dat ze willen. Dat is gevaarlijk voor bedrijven, zo blijkt uit dit onderzoek. Veel organisaties weten niet wat de werkelijke behoeften en drijfveren zijn van de kandidaat die ze tegenover zich hebben.

Strategie
Dit is het derde DDI onderzoek naar de wereldwijde wervingspraktijk sinds 1999. Het rapport geeft de reacties weer van directies, HR managers en werkzoekenden in 5 wereldwijde regio’s. Het onderzoekt ook de ontwikkeling van werving en selectie. Tevens brengt het de strategie in kaart die bedrijven kunnen benutten om hun wervingsbeleid te verbeteren en meer tegemoet te komen aan de behoeften van werkzoekenden.

Krapte op arbeidsmarkt
Het onderzoek wijst verder uit dat de krapte op de arbeidsmarkt door het wegvallen van de babyboomgeneratie op dit moment al ontstaat. Als gevolg daarvan zullen HR professionals meer concurrerend moeten denken en de vacatures binnen hun organisaties als handelaars moeten ‘verkopen’. Dit vraagt om meer focus en begrip voor de belangen en behoeften van werkzoekenden om het begeerde toptalent te vinden en binnen te halen.

Bron: Monster Worldwide, 27 maart 2007