"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Stipt payroll – miljoenen onbetaalde rekeningen en ruim 60 schuldeisers

Het faillissementsverslag van payrollbedrijf Stipt laat zien hoe het niet moet bij uitbesteding van werkgeverschap.

Ondernemen in de uitzend- of payrollbranche vraagt kennis van zaken. Dat ontbrak bij Stipt Payroll uit Dordrecht. Het bedrijf startte in 2015 en ging in maart 2019 failliet. Het liet ruim 60 schuldeisers achter, waaronder de Belastingdienst en het UWV.

Dat meldt Johan Leupen in het FD op basis van het faillissementsverslag.

John Sparreboom, die ooit begon als huisschilder, startte zijn payrollbedrijf in 2015 zonder ervaring in de branche. Hij wist in korte tijd miljoenen omzet te behalen. Hij was actief met payroll voor het mkb in de bouw. Hij laat bijna €13 miljoen aan onbetaalde rekeningen en aanslagen achter.

De Belastingdienst en het UWV hebben over 2018 en 2019 voor €9,5 miljoen tegoed aan loonheffingen en sociale premies. De curator kan schuldeisers niets bieden, want de boedel is leeg.

Curator Nuiten overweegt om de bestuurder aansprakelijk te stellen wegens onbehoorlijk bestuur en overweegt aangifte te doen wegens faillissementsfraude.

Bron: FD, 3 maart 2020, zie ook het faillissementsdossier

Beeldvorming van payroll en concurrentievervalsing
Een faillissementsverslag levert achteraf informatie op over het financiële management. In de markt was al lang bekend wat er niet klopte. Wie zich als werkgever in de flexbranche houdt aan de wet- en regelgeving, heeft last van partijen zoals Stipt. Het komt Jochem Eerden, Salesmanager HelloFlex, bekend voor. “Als ik in de markt een kostprijs hoor die lager is dan de meest uitgeklede kostprijs, weet ik dat er iets niet klopt. Helaas zien wij regelmatig creatieve constructies die niet in het voordeel zijn van de uitzendkracht of opdrachtgever. Het creëert een ongelijk speelveld en het geeft goedwillende spelers ook een slechte naam. Dat is een hardnekkig probleem, iedereen kan de markt over één kam scheren. Maar er is wel degelijk onderscheid tussen goede en slechte werkgevers. Inmiddels geldt voor payroll een ander regime en een vaste sectorpremie, zodat die discussie tenminste uit de wereld is. Het is belangrijk dat je weet met wie je zaken doet en of die partij zich werkelijk inzet voor de werknemers en de samenleving.”

Bron: FlexNieuws en HelloFlex People

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.