Startup Cowboys.nl richt pijlen op verdienmodel vacaturemarkt

0
216

Recruitment startup Cowboys.nl opent de aanval op de naar eigen zeggen ondoorzichtige verdienmodellen in de vacaturemarkt.
Cowboys.nl
De Amsterdamse startup introduceert als eerste 100% openheid in kosten, verdienmodel en resultaat.

Onbekende marges
Bij het werven van personeel schakelen organisaties vaak gespecialiseerde recruitment-marketing bureaus in die hen helpen met het plaatsen van advertenties op vacaturesites. Deze bureaus hanteren onbekende marges op mediabudgetten die worden ingezet. Volgens Cowboys.nl leidt dit veelal tot perverse prikkels waarbij adviezen vanuit de bureaus niet altijd in het belang zijn van de klant.

Sem Zijlstra, Wouter Aijtink en Lars Wetemans
Cowboys.nl is opgericht door oud-topjudoka Sem Zijlstra, Wouter Aijtink en Lars Wetemans.

Cowboys.nl, opgericht door oud-topjudoka Sem Zijlstra, Wouter Aijtink en Lars Wetemans wil meer transparantie in de vacaturemarkt brengen. Enerzijds door haar verdiensten volledig inzichtelijk te maken, doordat Cowboys.nl op basis van op gewerkte uren factureert. Anderzijds door alle data die vrij komt bij het online adverteren van vacatures volledig transparant te maken. Volgens CEO Sem Zijlstra ontbreekt het aan transparantie op de markt. Dit komt door de hoge marges die verdiend worden op de doorplaatsingen op vacaturesites door de traditionele bureaus, welke kunnen oplopen tot 80% en verscholen zijn in mediabudgetten terwijl de klant dat niet beseft.

“De recruitment industrie wordt gekscherend wel eens het wilde westen genoemd vanwege de vele cowboys die er actief zijn. Cowboys.nl is een knipoog naar die markt en daarbij spelen we in op een bredere behoefte aan meer transparantie in de maatschappij”, aldus Zijlstra. “Ook willen we ons onderscheiden door talent te werven met innovatieve campagnes op nieuwe media. TikTok, podcasts en zelfs de inzet van influencers moeten lastig bereikbaar talent in beweging brengen op de arbeidsmarkt.”

Corona
Zijlstra en Aijtink, beiden ook eigenaar van event-marketing bureau Boest, zagen hun andere business ernstig krimpen als gevolg van het op slot gaan van de evenementenbranche door COVID-19. In minder dan een jaar na oprichting groeide Boest vorig jaar uit tot marktleider in de Benelux op het gebied van event-advertising. Het Coronavirus gooide echter roet in het eten voor de ondernemers. Tijd om te rouwen namen ze niet, want direct schakelden ze om naar de recruitmentbranche. Samen met de derde partner, Lars Wetemans (mede-oprichter van recruitment scale-up, ‘Recruitment Tech Awards 2017’ en Sprout ‘Startup van het jaar 2017’ Wonderkind) schakelden ze om naar de recruitmentbranche. “In tegenstelling tot de markt van vacatureplaatsingen op traditionele vacaturesites, was het in de eventbranche al heel gebruikelijk om transparant te zijn over verdienmodellen. Bovendien kent het werven van talent veel raakvlakken met het werven van bezoekers voor evenementen.”, aldus Zijlstra de voormalig topjudoka.

Toekomst
Cowboys.nl mikt voor komend jaar op een miljoen euro omzet. Corona raakt volgens hen weliswaar ook de arbeidsmarkt, maar in mindere mate t.o.v. de evenementenbranche. Daarnaast denken de ondernemers dat Cowboys.nl dermate inspeelt op een bestaande behoefte, die nog niet wordt vervuld door andere partijen in de markt.

Bron: Cowboys.nl, 27 oktober 2020