SelectiePunt groeit hard – interview

0
1846

 
| FlexNieuws » |
 

Naar SelectiePunt.nl

24 juni 2010

SelectiePunt doet het goed en groeit hard.

De juiste mens op de juiste plaats. Daar gaat het de klant om. Vast of tijdelijk, dat maakt geen verschil. SelectiePunt is volledig ingericht om die wens van de klant waar te maken.

Lokaal uitzenden + werving en selectie
De kracht van het ondernemerschap staat in de franchiseorganisatie centraal. SelectiePunt gelooft in de versterkende combinatie van gespecialiseerde werving en selectie met lokaal uitzenden en richt zich als resultaatgerichte kwaliteitsorganisatie op groei en ontwikkeling van die twee kansrijke markten.

  • branche gespecialiseerde, seniore adviseurs op de werving- en selectiemarkt
  • lokaal georiënteerde adviseurs op de lokale uitzendmarkt

Het concept spreekt aan
Het franchiseconcept kenmerkt zich door een hoge mate van kwaliteit, resultaatgerichtheid en laagdrempeligheid. Het toetreden tot de organisatie is mogelijk zonder investering. Dat dit aanspreekt, blijkt uit gesprekken met een aantal franchisenemers.

Annet van der Veen
Directeur Divisie Zorg

Voor de divisie Zorg is sinds kort Annet van der Veen aangesteld. Ze werkt vanuit Heerde en heeft de regio Noord-Oost Veluwe onder haar hoede.

Uitzendervaring
Annet heeft allerlei functies in de uitzendbranche vervuld, eerst bij Dactylo, later bij Timing. “Ik ben meteen vanaf de schoolbanken in het uitzendwerk gerold. Na zeventien jaar werken in de uitzendbranche wilde ik iets anders doen.”

Gewerkt in Thuiszorg
“Toen ben ik bij de Thuiszorg gekomen als eindverantwoordelijke voor een vestiging. Ik beheerde het commerciële deel van de vestiging, het opzetten van de ‘sociale kaart’, het netwerken.”

“Daarna ben ik bij een andere Thuiszorginstelling gaan werken en heb daar ook een leidinggevende functie vervuld. Ik heb veel projecten gedaan met zorginstellingen, veel contacten gelegd in het ziekenhuis. Ik weet dus van binnenuit hoe het in de Zorg werkt.”

Toch echt uitzenddier
“Maar toen ging het weer kriebelen. Ik miste op een bepaald moment de bemiddeling, het uitzendverhaal. Daarom zocht ik naar de combinatie van uitzenden en de Zorg. Dat heb ik nu gevonden.” Annet is zichtbaar gelukkig en voelt zich op haar plek. “Ik vind het echt geweldig. Elke minuut voelt goed. Het is alsof ik mijn dagen mag vullen met mijn hobby. Ik ben nog niet zo lang bezig, maar het loopt echt ontzettend goed.”

Keuze voor franchise
Ze heeft zich goed voorbereid op deze stap: “Ik heb een aantal franchiseorganisaties benaderd, me goed georienteerd. Gevoels- en beleidsmatig heb ik voor SelectiePunt gekozen. Ik heb veel plezierige contacten met collega’s. Intussen ben ik al heel druk met het leggen van contacten. Ik ben op dit moment binnen SelectiePunt de enige die zowel uit de Zorg als uit de uitzendbranche komt.”

Collega’s coachen
“Nu zijn een paar collega’s betrokken bij het Zorgtraject. Enkele vestigingen van SelectiePunt zijn al hard voor mij aan het zoeken. Ik heb een aantal collega’s inhoudelijk training gegeven, zodat ze mij kunnen assisteren bij de vervulling van de vacatures.”

Verzorgenden IG
Om wat voor vacatures gaat het? “Er is een groot gebrek in de Thuiszorg aan verzorgenden IG (Individuele Gezondheidszorg). Dat zijn functies waarvoor een MBO-3-niveau vereist is. Zij mogen ook verpleegkundige handelingen verrichten. Ik heb inmiddels al een paar HBO-ers gevonden en die zijn ook aangenomen. Dat zijn meer de coördinerende verpleegkundigen. Voor een andere thuiszorgorganisatie is er vakantiewerk waarvoor we mensen zoeken. En ik zoek momenteel mensen voor de Kraamzorg.”

Werving van personeel voor IG uit Zuid-Afrika
SelectiePunt Zorg biedt met haar lokale Recruitment Office een unieke ondersteuning aan Nederlandse Zorginstellingen. In Kaapstad, Zuid-Afrika is een gespecialiseerde vestiging actief, gericht op het werven, selecteren en het begeleiden van het totale logistieke proces (van BIG registratie, werk- en verblijfsvergunning tot en met huisvesting) rondom het tewerk stellen van hoog opgeleide Zuid-Afrikaanse Zorg professionals. Het opleidings- en ervaringsniveau is tenminste gelijkwaardig aan het Nederlandse niveau. Het Recruitment Office richt zich op alle zorg niveaus, met name de in Nederland schaarse functiegroepen kunnen probleemloos ter beschikking worden gesteld. Zowel op uitzendbasis als in een vast dienstverband.
Verantwoordelijke voor deze vestiging is Teun Kraak. Teun is een ervaren ondernemer en volledig ingevoerd in zowel de Nederlandse als Zuid-Afrikaanse cultuur. Hij wordt ondersteund door een ervaren Recruiter en een Zuid-Afrikaans-Nederlands taalbureau dat ingeschakeld wordt indien voor tewerkstelling een opfriscursus Nederlands gewenst is. 


Verpleegkundigen
Annet van der Veen: “Het initiatief om mensen te werven in Zuid-Afrika is bijzonder. Ik beoordeel of de cv’s geschikt zijn voor de Nederlandse markt. Het logistieke proces is al ontwikkeld door SelectiePunt. Ik bekijk of de mensen ook matchen met de functie en de afdelingen. Er staan al zo’n 100 verpleegkundigen klaar die naar Nederland kunnen komen.”

Interne bureaus in Zorg
“De opdrachten die ik krijg zijn heel divers. We doen zowel werving & selectie als uitzenden. We zoeken ook mensen voor de interne bureaus in de zorg, dus mensen die de flex- en piekwerkzaamheden willen doen. Ik zou op dit moment alle niveau 3, 4 en 5-verpleegkundigen die ik spreek al kunnen plaatsen. Er is veel vraag naar.”

Nieuwe franchisenemers kunnen snel instappen
Van der Veen: “We zoeken collega’s die kunnen assisteren. Het plan is om tussen de 5 en de 10 vestigingen voor de Zorg te starten. Daar worden franchisenemers voor gezocht. Ze krijgen goede coaching. Ze kunnen al meezoeken met vacatures. Ik heb op dit moment al zo’n 90 a 100 vacatures om te vervullen. Nieuwe franchisenemers kunnen daarvan profiteren en hebben zodoende al snel een startinkomen.”

Kennis van de Zorg belangrijk
“De zorgkennis is belangrijk. Ik heb het zelf geleerd. Het kost enige tijd. De cultuur is specifiek. Vaak bijten Zorg en Commercie elkaar, maar hier heb je dus echt kennis nodig van die beide disciplines. Ik zie het als een uitdaging om de Divisie Zorg uit te bouwen en er goede mensen op te zetten.
De coaching die we bieden is redelijk uniek in de franchisewereld. Ik werk zelf aan de key-accounts, die hoeven niet van de grond af te worden opgebouwd.”

Combinatie met het moederschap
Er staat een box in de hoek van de kamer. Annet werkt vanuit huis en heeft drie zonen. “Ik heb een zoon van veertien, eentje van drie en een kindje van een jaar. Ik heb ze natuurlijk een paar dagen per week uitbesteed, want ik heb veel gesprekken buiten de deur, maar de combinatie is geweldig. Veel gesprekken voer ik onderweg met kandidaten. Ik kan ook goed ’s avonds werken. Dat is ideaal voor mij.”

Primaire proces
“Helemaal voor mezelf beginnen, dat leek me in deze situatie te veel. Nu kan ik me concentreren op de primaire dingen waar ik goed in ben, terwijl de administratieve processen in de organisatie zijn geborgd. Ik heb veel vrijheid en ik houd van pionierswerk. De combinatie van uitzenden en werving & selectie bevalt me ook prima.”

Tweede natuur
“Eerst dacht ik: als ik dit een dag per week kan doen, is het al mooi. Maar nu ben ik al vol aan de bak, soms 30 tot 35 uur per week. Dat doe ik zelf, want als ik eenmaal bezig ben krijg ik de smaak te pakken. Dan wil ik alle vacatures voorzien die binnen mijn bereik liggen. Daar geniet ik van. Ik hoef er ook niet echt moeite voor te doen. Het voelt als mijn tweede natuur.”Mart Ennenga, Regio Directeur
Een van de eerste Regio Directeuren van SelectiePunt is Mart Ennenga, die een groot deel van Noord-Holland onder zijn hoede heeft genomen. Hij is afkomstig van Manpower en was daar vestigingsmanager in Purmerend, Volendam, Edam, IJmuiden, Amsterdam.

Motivatie
Waarom deze stap? Ennenga: “Ik dacht: wat ik voor mijn baas kan, dat kan ik ook voor mezelf. Ik heb me breed georiënteerd en mijn keuze viel op SelectiePunt vanwege het landelijk netwerk en de goede voorzieningen; het werken met geintegreerde systemen.”

“De instapdrempel is laag, waardoor je inspanningen als ondernemer snel profijt opleveren. Het accent ligt bij SelectiePunt op senioriteit. Er is respect voor de kennis en werkervaring die ik heb opgedaan in mijn vakgebied.”


Enthousiasme
Wat zijn je troeven? “Enthousiasme en de wil om kwaliteit te leveren. Verder maak ik me snel kennis eigen van nieuwe vakgebieden. Ik heb ook de nodige mensenkennis en commerciële ervaring vanuit mijn werk in uiteenlopende branches. Ik heb een tijd bij TNT Post gewerkt, heb me omgeschoold en heb daarna een commerciële functie vervuld bij een groot Telecombedrijf. Ik was binnen dat bedrijf onder meer verantwoordelijk voor de werving van nieuw personeel. Vanuit die rol kwam ik in aanraking met consultants van Manpower, toen ik via hen personeel zocht voor vacatures in de telecom. Zij nodigden mij op hun beurt weer uit om te gaan werken voor Manpower als vestigingsmanager. Inmiddels heb ik de stap gezet naar het zelfstandig ondernemerschap.

Ontwikkeling staat voorop
“Ontwikkeling is voor mij het toverwoord. Ik zet mijn knowhow graag in voor mijn omgeving. Ik weet dat ik over de ondernemersvaardigheden en de commerciële drive beschik, waarmee ik nieuwe franchisenemers kan coachen, voor zover ze dat nodig hebben. SelectiePunt biedt een lage instapdrempel. Je kunt zelfstandig werken en tegelijk knowhow inkopen. Een ideale situatie. Verder werken we vanuit kantoor aan huis met goede voorzieningen. Dat maakt dat we met beperkte kosten, flexibel en snel aan de slag kunnen.”

Commercieel talent
“Als Regio Directeur ken ik de kansen en de problemen van het dagelijks werk in de uitzendbranche. Als iemand voldoende commerciële werkervaring meebrengt en gevoel heeft voor bemiddeling, een goed oog voor de juiste mens op de juiste plek, dan is hij welkom in mijn regio als zelfstandig ondernemer. We zoeken dus niet alleen mensen die uit deze branche komen. Ook ander commercieel talent is welkom.”

Snel schakelen
“Belangrijk is vooral dat iemand snel kan schakelen. Als je vandaag een opdracht krijgt, dan kan het zijn dat je volgende week daarvoor de mensen moet leveren. Dat is de uitzendpraktijk waarbij je snel moet inspelen op ‘piek en ziek’ situaties in bedrijven. Onze adviseurs en franchisenemers moeten daarom om kunnen gaan met stress en anticiperen op kansen in de markt. Als ze die capaciteiten hebben, zijn ze succesvol voor klanten en kandidaten en komen hun inspanningen ook meteen ten goede aan zichzelf.”

Zelfstandig ondernemerschap
Is het een voordeel om senior te zijn in de uitzendbranche? “Vanouds draait het in de uitzendwereld om jonge hoger opgeleide mensen. Senioriteit zie je voornamelijk bij vestigingsmanagers. Een intercedent heeft een brede functie, maar hij/zij ziet de functie meestal als een korte tussenstap in zijn loopbaan. Intercedenten blijven gemiddeld negen maanden op een werkplek voor ze verder ‘hoppen’. Daardoor gaat veel kennis in de contacten met bedrijven verloren. Dat speelt niet of minder bij de formule van SelectiePunt. We streven naar langdurige relaties.”

Geen drempel
Wat is je motto? “Ik leef en werk vanuit de overtuiging dat we elkaar nodig hebben. Uiteindelijk zijn we allemaal een stukje van de puzzel waardoor de samenleving blijft draaien. Daarom: wie een bijdrage wil leveren aan onze arbeidsbemiddeling, die nodig ik uit contact op te nemen.”


Marcel Jansen, vestiging Wijchen
Weer een heel ander soort bemiddeling wordt geboden door Marcel Jansen, die ook is gestart als franchisenemer van SelectiePunt. Samen met Ronald en Angelica Twilt zit hij in het bestuur van Stichting 3xWerk. Zowel Marcel Jansen als Ronald Twilt hebben ervaring in de uitzendbranche.

Stichting 3xWerk
Begin vorig jaar hebben ze de Stichting 3xWerk opgericht om mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben arbeidstraining te bieden. 

Arbeidstraining en daarna werken via het uitzendbureau.

Kans op baan
Twilt en Jansen zijn een vestiging van SelectiePunt gestart, zodat opgeleide kandidaten via het uitzendbureau een baan kunnen krijgen.

Wajongers en schoolverlaters
De jongeren die getraind worden zijn bijvoorbeeld schoolverlaters die ROC-niveau 1 gehaald hebben. Ook Wajongers of ouderen in de bijstand komen in aanmerking voor het aanleren van werknemersvaardigheden via Stichting 3xWerk.

Arbeidstraining
Afhankelijk van de vaardigheden en de interesse van de kandidaten biedt 3xWerk de volgende trajecten voor de arbeidstrainingen:
– callcenter
– uitzendbureau
– fietsreparatie
– horeca
– meubelreparatie
– projectbureau Zorg
De trajecten duren maximaal 3 maanden. De meeste opdrachten komen van de gemeenten Tiel, Druten en Wijchen.

Callcenter en uitzendbureau
De stichting heeft in Wijchen een kantoor voor het callcenter en het uitzendbureau. Aangrenzend is een trainingsloods waar ervaring met meubel- en fietsreparatie kan worden opgedaan. Een tweede kantoorlocatie is gevestigd in Tiel.

Samenwerking met Van der Valk
Voor de training in de horeca heeft 3xWerk een contract gesloten met het Van der Valk hotel in Tiel.
Dat biedt gevarieerde mogelijkheden voor training in parkeerbeheer, onderhoud van groen, gebouwen en horeca; zowel in de keuken als de bediening.
Het bestuur van Stichting 3xWerk heeft drie coaches in dienst. De trainees worden dus goed begeleid. Als de opdrachtgever tevreden is over de trainee, kan die bijvoorbeeld via het uitzendbureau een betaalde baan krijgen.


Meer informatie
SelectiePunt heeft landelijk vestigingen en adviseurs, die bemiddeling verzorgen voor diverse vakgebieden. Lees meer


Backoffice goed geregeld
De backoffice van SelectiePunt is uitbesteed aan Payroll Service Centre, waardoor het administratieve proces op de achtergrond krachtig en zorgvuldig is geborgd.

Tekst: Hinke Wever