"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Schijnconstructies in scheepsbouw drukken lonen

Op Nederlandse scheepswerven werken honderden Roemenen in schijnconstructies, meldt vakbond FNV.

“Tientallen Nederlandse scheepswerven zetten op grote schaal werknemers uit Roemenië in, die via de Europese A1-regeling veel goedkoper worden gemaakt dan Nederlandse collega’s, die daardoor hun baan verliezen. Het loon van deze Roemeense lassers en schilders bestaat grotendeels uit netto vergoedingen waardoor de Nederlandse schatkist ernstig wordt benadeeld.”

FNV heeft onderzoek gedaan naar de beloning van 120 Roemenen op de Groningse scheepswerf GS Yard in Waterhuizen. Ook werven zoals Bodewes, Damen en Neptune maken gebruik van deze regeling, ten koste van Nederlandse werknemers.

De vakbond eist modernisering van de Europese A1-regeling, nabetaling en wil dat de Roemenen voortaan gewoon via de cao worden betaald.
De bond beschuldigt uitzendbureau Den Breejen Work, dat de werknemers naar Nederland haalt, van malafide praktijken.

Het extreem lage bruto uurloon van de Roemenen wordt flink opgeplust met een netto dagvergoeding. De mannen en vrouwen werken 56 uur per week. Daarmee zou een Nederlandse lasser 4300 euro verdienen, de Roemenen ontvangen er 2100 euro netto voor. Belastingen en sociale premies wordt voor de Roemenen nauwelijks afgedragen, dankzij de A1-regeling.

Masja Zwart: “Den Breejen heeft tal van BV’tjes opgezet die aan elkaar doorlenen waardoor de autoriteiten in Roemenië en Nederland geen zicht meer hebben op wat er nu eigenlijk gebeurt.”

Premieshoppen met de Europese A1-regeling
De A1-regeling was ooit bedoeld om werknemers te beschermen die voor een korte periode in een ander land werden gedetacheerd. Een Belg of West-Duitser die voor een half jaar in Nederland bij Philips of Shell ging werken, kon dankzij de A1-regeling WW en pensioen blijven opbouwen in eigen land.
Nu is dit verworden tot de praktijk dat een Nederlands uitzendbureau een klus uitbesteed aan een buitenlands zusterbedrijf zodat het geen sociale premies in Nederland hoeft te betalen. De bedrijven zeggen dat er sprake is van een tijdelijke klus in Nederland en vragen via hun buitenlandse vestiging een zogenaamde A1-verklaring aan voor de ‘gedetacheerde werknemers’. Sociale premies worden betaald over het veel lagere minimumloon in bijvoorbeeld Roemenië of Polen.

“Premieshoppen is populair, want het scheelt enorm veel loonkosten,” aldus Masja Zwart, FNV.

De werkgevers van GS Yard zeggen dat ze legaal handelen en mogelijkheden in de wetgeving gebruiken. “Zonder de goedkope Roemenen was de scheepsbouw allang uit Nederland verdwenen door de moordende concurrentie met China en Oost-Europa.”

Bron: FNV, 5 maart 2016 en Volkskrant

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.