ROA: werkenden leren informeel meer dan van cursus

0
39

Werknemers leren meer van hun dagelijkse werk dan van cursussen.

Dat blijkt uit een enquête (pdf) die de Universiteit Maastricht (ROA) hield onder ruim 5.500 respondenten, onder wie 3.700 werkenden.
De ondervraagden gaven aan dat ze in 85% van de situaties meer informeel iets leren, bijvoorbeeld door samen te werken met collega’s.

In slechts 15 procent van de gevallen doen ze kennis op tijdens cursussen.

Waarvan leer je op het werk, factsheet, fragment, onderzoek ROA

Er zijn veel manieren om vaardigheden bij te leren op de werkvloer, zoals taken krijgen van de leidinggevende of door te leren van collega’s.
Praktijkervaring blijkt heel leerzaam.

Hoogopgeleide werknemers doen vaker mee aan een werkcursus dan lageropgeleiden. Werknemers met een hoog opleidingsniveau deden dat de afgelopen twee jaar in 63 procent van de gevallen, tegenover 39 procent van de laagopgeleiden.

Ook buiten het werk krijgen medewerkers nieuwe informatie en leren ze nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld als ze vrijwilligerswerk doen, mantelzorg geven, zorgen voor kinderen of aan zelfstudie doen.

48 procent van de respondenten doet aan zelfstudie en zij doen dit gemiddeld drie uur per week. Thuis studeren is populairder onder hoogopgeleiden (64 procent) dan onder laagopgeleiden (33 procent).

Bron: ROA en Nu.nl, 19 juli 2017