Rectec: weg met arbeidsmarktdiscriminatie

0
45

Afkomst is één van de belangrijkste selectiecriteria bij recruiters, blijkt elke keer weer uit onderzoek.

Dat schrijft Bas van de Haterd in zijn blog op Rectec.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van verschillende universiteiten dat ethnische minderheden significant minder kans hadden op een uitnodiging voor een gesprek dan mensen die een geweldsdelict hadden gepleegd.

Arbeidsmarktdiscriminatie
Arbeidsmarktdiscriminatie vindt plaats op zowel ethniciteit, leeftijd als geslacht. Zo bleek eerder dit jaar dat zelfs Nederlanders met een geweldsdelict op hun naam meer kans maken op een gesprek dan mensen met een migratie-achtergrond. 28 procent van de geweldsdelinquenten van Nederlandse afkomst ontving een uitnodiging, vergeleken met 9 procent van de mensen met een migratieachtergrond en geen geweldsdelict op hun naam.

Selectie op basis van data
Onbewuste vooroordelen zijn heel lastig aan te pakken. Behalve met selectie op basis van data, zo blijkt uit de cijfers van Harver. Ze laten elke sollicitant een game doorlopen met daarin een hele reeks testen die relevant zijn voor het werk dat men gaat doen. Het resultaat is verbluffend. 22,58% van de sollicitanten zonder een migratie-achtergrond en 22,08% van de mensen met een migratie-achtergrond zijn aangenomen.

Bron: Rectec, 11 december 2017