Record aantal ondernemers verwacht groei personeel

0
104

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwachten in het tweede kwartaal flink meer personeel in dienst te hebben dan in het eerste kwartaal.

Sinds de start van de waarneming van deze cijfers in 2008, waren er niet eerder zoveel bedrijven positief over de toekomstige werkgelegenheid.
Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Voor het tweede kwartaal verwacht 25,8 procent van de bedrijven meer personeel aan te trekken. Bij 5,0 procent voorziet men een krimp van het personeelsbestand.

Meeste toename personeel in de bouw
Voor het tweede kwartaal verwacht 31,9 procent van de ondernemers in de bouw een groter personeelsbestand.

Belemmeringen door personeelstekort verder toegenomen
Bedrijven hebben meer personeel nodig. Bij 20 procent van de ondernemers wordt het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. Sinds de start van de waarneming in 2008 werden er niet eerder zoveel bedrijven gehinderd door personeelstekort.

Grootste personeelstekort in zakelijke dienstverlening
Onder zakelijke dienstverleners is het tekort aan arbeidskrachten het grootst: 31,9 procent van de ondernemers wordt erdoor belemmerd. Ook in de sectoren informatie en communicatie, vervoer en opslag alsmede de autohandel en -reparatie is het tekort bovengemiddeld. Bedrijven in de delfstoffenwinning worden het minst gehinderd door een tekort aan arbeidskrachten (8,8 procent).

Het ondernemersvertrouwen is overigens wel gedaald, met name in de detailhandel. Lees meer

Bron: CBS, 17 mei 2018