Rechter: Booking.com valt niet onder Reiswerk Pensioenen

0
332

Internetonderneming Booking.com hoeft zich niet aan te sluiten bij Reiswerk Pensioenen. Het bedrijfstakpensioenfonds had hier bij de Amsterdamse rechtbank wel op aangedrongen.

De rechter oordeelde echter dat Booking.com geen reisbureau is en dus niet valt onder het verplichtstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds voor de reisbranche.

Zie de uitspraak ECLI:NL:RBAMS:2016:9040

Bemiddelen bij reisovereenkomst
Al twee jaar probeert het pensioenfonds Booking.com te bewegen zijn pensioenen bij Reiswerk onder te brengen. Eind december stonden de partijen tegenover elkaar bij de Amsterdamse rechtbank.

Niet meer dan digitaal prikbord
Naar het oordeel van de kantonrechter kan Booking.com echter slechts worden beschouwd als een digitaal prikbord. Daarop wordt door de aanbieder, een hotel, of een andere accommodatie geplaatst. Vervolgens wordt de consument door middel van het inzetten van zoektermen in staat gesteld om deze accommodatie te vinden. Door het maken van de reservering via de website maakt de consument direct een boeking bij de aanbieder. De enige actieve rol die Booking.com in deze keten heeft is het faciliteren van het prikbord en het organiseren van de zoektermen.

Bron: Rechtspraak.nl en am, 3 januari 2017