Randstad wil niet-Europese gastarbeiders in ict

0
119

Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek van Randstad pleit ervoor om jaarlijks meer dan 80.000 niet-Europese gastarbeiders toe te laten, om de vacatures in de techniek en de ict in te vullen.

De ceo van het op een na grootste uitzendbureau ter wereld klaagt over de ‘moeilijke wetgeving en lange procedures’ in de Europese Unie voor arbeidsmigranten uit Azië, Afrika, Australië en Amerika. Mede daardoor komt maar 3% van de werknemers in Europa van elders, tegen maar liefst 17% in de Verenigde Staten.

Tienduizenden vacatures
Op dit moment komen er elk jaar nog geen tienduizend niet-Europese arbeidsmigranten per jaar naar Nederland. Volgens Van den Broek is dat te weinig om aan de vraag naar technici te voldoen. Nederland heeft nu tienduizenden moeilijk in te vullen ICT-vacatures. Werkgevers verwachten dat het tekort aan technische mbo’ers nog zeker vijf jaar aanhoudt.

1% van beroepsbevolking
“Ik begrijp dat er vanwege de vluchtelingencrisis een negatief sentiment is ten opzichte van immigranten.” aldus Van den Broek. “Maar toch moeten we het doen zoals in Canada: daar wordt jaarlijks een groot aantal buitenlanders met een grote kans op een baan toegelaten, ongeveer 1% van de beroepsbevolking.” Omgerekend zou dat in Nederland neerkomen op zeker 80.000 arbeidsmigranten per jaar.

Bron: Telegraaf, 31 mei 2016