Randstad Werkmonitor: uiteenlopende verwachtingen 2014

0
416

Bijna de helft van de werknemers (49%) verwacht dat de economische situatie in hun land in 2014 verbeterd, al lopen de verwachtingen uiteen.

Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek voor de Randstad Werkmonitor in 32 landen, waarbij ook gekeken is naar mobiliteit, vertrouwen en werknemerstevredenheid.

> Randstad Workmonitor Global Press Report, December 2013, Employee expectations 2014 incl. quarterly mobility, confidence & job satisfaction

In India zijn medewerkers zeer positief (84%) over hun vooruitzichten voor 2014, terwijl werknemers in Zuid-Europa geen tekenen van herstel (35 %) zien. Werknemers in Oost-Europa zijn veel positiever dit jaar: 41% verwacht verbeteringen in 2013 versus 24% in 2012. In Chili is men aanzienlijk positiever (64%) in vergelijking met Mexico (43% ) en Argentinië (41%). Over het algemeen zijn de ondervraagde mannen een beetje optimistischer in hun economische vooruitzichten (52 % verwacht verbeteringen) dan de vrouwelijke deelnemers aan dit onderzoek.

Sentiment vs werkelijkheid
“Het is interessant om te zien dat het sentiment van werknemers niet altijd overeen komt met de werkelijkheid,” zegt Ben Noteboom, CEO van Randstad. “We hebben gezien dat mensen geneigd zijn om te lang blijven hangen in een bepaalde mentaliteit, ongeacht of het nu gaat een periode van economische neergang of opleving. Het kost tijd om te wennen aan een nieuwe situatie.”

Loonsverhoging en bonus
Ongeacht hoe medewerkers denken over de economische situatie in hun land, wereldwijd verwacht 58% wereldwijd loonsverhoging te zullen ontvangen. Werknemers in Azië (75%) en Latijns-Amerika (84 %) scoren wat deze verwachting betreft het hoogst. Bijna de helft (48 %) van de respondenten verwacht een bonus, vooral in Mexico (84 %) en Hong Kong (85%) ontvangen. In Zweden denkt slechts 11% van de deelnemers kans te maken op een bonus.

Bron: Randstad, 12 december 2013