Randstad Q4 2020 omzetdaling -3,6 procent

0
118

Randstad laat een solide en competitief beeld zien in een buitengewoon 2020.

“2020 was een exceptioneel jaar,” aldus CEO Jacques van den Broek. “Ik ben trots op de manier waarop Randstad daarop antwoordde met wendbaarheid en snelheid, om ‘nieuwe manieren’ te realiseren om onze klanten en talenten te ondersteunen in 2020. We hebben sterke resultaten neergezet in het vierde kwartaal en we hebben het hele jaar een solide en competitief beeld laten zien.

Terug naar oude niveau
De omzettrend heeft zich langzaam maar zeker hersteld van april tot december, waarbij de activiteiten in januari 2021 het niveau van voor de pandemie bereikten, op basis van operationele wendbaarheid en een gediversifieerd portfolio. We zagen een voortdurende vraag naar essentiële services en ons inhouse concept functioneerde goed, hetgeen groei opleverde dit kwartaal.

Beperkt zicht
We hebben een sterke free cash flow gegenereerd dit jaar en onze balanspositie is gezond en stevig. We zien nog steeds een goed momentum om investeringen in groei en digitalisering te versnellen, terwijl we profiteren van de flexibiliteit van onze kostenstructuur. Tegelijkertijd blijft het zicht beperkt vanwege de voortdurende macroeconomische onzekerheid als gevolg van de coronapandemie.

Van dalende naar stijgende sectoren
Onze digitale transformatiestrategie heeft ons geholpen om snel de draai naar een virtuele werkomgeving te maken, en onze klanten te blijven ondersteunen met digitale tools en veiligheidsprotocollen via ons #newways-programma. Via de kracht van data konden we relevante bestaande en nieuwe rollen identificeren en invullen, zoals medische coronascreeners en medewerkers voor test en trace. We bleven gericht op talent, en verplaatsten mensen naadloos van dalende sectoren naar die met een sterke vraag, via hertraining en herplaatsing. Deze focus blijft essentieel om het skills-tekort te verkleinen en onnodige overtolligheid te voorkomen in een voortdurend veranderende arbeidsmarkt.

Randstad Q4 2020We verrijzen uit 2020 als een meer wendbare, digitale, gediversifieerde en wereldwijde organisatie, en ik wil al onze medewerkers, klanten, talenten en aandeelhouders bedanken voor hun onverminderde ondersteuning en vertrouwen.”

Bekijk de samenvatting in grafieken.

Highlights uit het persbericht:

  • organische groei: -3,6%
  • EBITA heel 2020: € 264 miljoen
  • significant herstel van omzetdaling in de hele groep zette zich door in Q4; marktaandeel vergroot in de VS en Frankrijk.
  • Q4 brutomarge 19,5%, een daling van 50bp vergeleken met Q4 2019 door meerdere oorzaken; stabiel prijsklimaat.
  • brutomarge heel 2020: 19,2%, een daling van 80bp vergeleken met 2019.
  • sterke operationele wendbaarheid en flexibiliteit van kostenstructuur leverde een Q4 EBITA marge op van 4,6% en een herstelratio over 2020 van 44%.
  • wereldwijd marktleiderschap ondersteund door een gediversifieerd portfolio; het inhouse-concept functioneerde goed.
  • sterke free cash flow over 2020 (incl. CICE verkoop in Q3): € 1132 miljoen
  • omzet in januari 2021 bereikte het niveau van voor de pandemie

Bron: Randstad, Q4 persbericht 9 februari 2021