Randstad: onnodige zorgen om Wet DBA

0
595

Volgens Randstad maken veel zzp’ers zich onnodig zorgen of ze al dan niet aan de Wet DBA kunnen voldoen. Het bedrijf voerde een DBA-verificatie uit onder 555 zzp’ers die opdrachten uitvoerden bij 20 organisaties.

In eerste instantie was 30% niet ‘DBA-proof’, maar na analyse en advies van gespecialiseerde juristen was uiteindelijk 99,8% DBA-proof.

Analyse en juridisch advies
Arco Elsman, zzp-programmadirecteur bij Randstad Groep Nederland: “De Wet DBA vereist een uitgebreide analyse van de arbeidsrelatie op basis van arbeidsrechtelijke en fiscale wetgeving. We zien dat bij een gedegen analyse en juridisch advies het voor met name hoog opgeleide zzp’ers gewoon mogelijk blijft om onder de nieuwe wet te blijven werken.”

Eerdere scans van Randstad lieten zien dat 95% van de zzp’ers die nu volgens de VAR werkt nog niet DBA-proof is. Dat kwam met name doordat zzp’ers onder de VAR geen goede opdrachtomschrijving hadden en te lang bij één opdrachtgever werkten, waardoor deze arbeidsrelaties onder de Wet DBA als dienstverband kunnen worden gekwalificeerd.

Drie groepen zzp’ers
In de beoordeling of een zzp’er DBA-proof is, zijn er drie groepen zzp’ers te onderscheiden. Voor de groep die voor particulieren werkt, zoals schilders en hoveniers, verandert er niets.

Voor de groep die voor veel verschillende bedrijven kleine klussen doet, zoals een vertaler, een muzikant of iemand die een logo ontwerpt, is een offerte of opdracht over het algemeen genoeg. Een modelovereenkomst is vaak niet nodig.

De derde groep bestaat uit zzp’ers die vaak als interim worden ingehuurd door bedrijven of overheden. Dit is een groot deel van de zzp-populatie. Op deze groep heeft de Wet DBA de meeste invloed. Hun feitelijke werkzaamheden mogen namelijk niet onder leiding en toezicht plaatsvinden.

Bron: Persbericht Randstad, 8 september 2016