Rabobank: ‘Lonen lopen achter bij groei productiviteit

0
181

Vanochtend meldden economen van de Rabobank dat sectoren in Nederland de lonen in de afgelopen decennia teveel hebben laten achterlopen in verhouding tot de groei van de productiviteit.
Lees meer in DFT

Hoe kunnen we zorgen voor meer inkomen in deze eeuw?
– “Het gemiddelde besteedbare inkomen van huishoudens is sinds het begin van deze eeuw nauwelijks toegenomen, terwijl het BBP per hoofd van de bevolking is gegroeid.
– Bedrijven (vennootschappen) hebben meer van de groei geprofiteerd en de overheid heeft vooral door toenemende zorgkosten aan de groei bijgedragen.
– De lonen van werknemers zijn sinds 2000 gemiddeld achtergebleven bij de arbeidsproductiviteit, waarbij de verschillen tussen sectoren groot zijn.
– Verplichte besparingen en collectieve consumptie zorgen voor beperking van de vrij beschikbare inkomens.
– Het reëel besteedbare inkomen van huishoudens is sinds het begin van deze eeuw nauwelijks toegenomen, terwijl het totale reële inkomen per hoofd van de bevolking wel is gestegen,” aldus economen Rabobank.

MKB-Nederland verontwaardigd
De voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen vindt het ‘ongehoord’, dat de Rabobank aangeeft dat de lonen in vooral de bouw, transport en groothandel omhoog kunnen.

“Het past de bank niet om op dit punt zo’n grote broek aan te trekken.” zegt Van Straalen. “Wij horen nota bene van diezelfde bank dat die zich zorgen maakt over het matige herstel van het rendement in het mkb.” Lees meer

Bron: Rabobank, 16 september 2016