Purematching – Gouden team? Vind je beste collega!

0
834

Purematching selecteert de beste persoonlijke klik in werkrelaties

Interview met Sandra Been, Sec4U, en Jac Sandberg, Product Realisatie

Purematching.com

Gouden teams
“De beste collega vinden, dat willen we allemaal. Wat we ook doen, waar we ook werken. Het geldt voor alle teams zoals directeur + secretaresse, zelfstandig ondernemer + personal assistent, tandarts + tandartsassistente. Voorbeelden genoeg. Op elk niveau van samenwerking zijn vaardigheden van belang en telt ook de persoonlijke klik mee. Die bepaalt uiteindelijk of je in de praktijk goed kunt samenwerken.”

  • Laat jezelf bij een sollicitatie zien zoals je bent
  • Vaardigheden kun je aanleren – persoonlijkheden verander je niet
Vind het gouden team!
Probeer de tool gratis in 2013. Kandidaten vrij toegang. Managers ook, als zij zich eerst even aanmelden bij info@purematching.com

Eerst aandacht voor de persoonlijke klik
Sandra Been: “Op vacatures reageren veel kandidaten. Hoe vind je de beste match?
Als je alleen selecteert op vaardigheden en competenties uit het cv, ben je er nog niet. Dat geldt zeker voor teams die nauw moeten samenwerken.

Pas als de klik er is, heeft het zin om te kijken naar competenties en vaardigheden. Voor het selecteren van de beste persoonlijke klik wilde ik een tool ontwikkelen. Ik heb daarvoor contact gelegd met Jac Sandberg, Product Realisatie. Hij bleek voor mij de beste businesspartner. Ik ben heel praktisch ingesteld. Jac denkt en werkt strategisch en conceptueel. Als team vullen we elkaar perfect aan.”

Jac Sandberg, Purematching, Product Realisatie

Jac Sandberg
Sandberg: “Ik ben aan de slag gegaan met de business case. Toen we het kansrijk achtten, heb ik het concept uitgewerkt met zorgvuldig geselecteerde partijen die allen zijn ingezet op hun expertise. Zo is een krachtige samenwerking ontstaan met als resultaat een betrouwbaar product.”

Purematching werd genomineerd voor het FlexInnovatieFonds 2013

Trefzeker
Sandra Been: “Ik heb al veel klanten kunnen bedienen met deze tool. Soms ben ik zelf verrast door de resultaten. Laatst ging ik op zoek naar een secretaresse voor een Raad van Bestuur. Purematching was onderdeel van de sollicitatieprocedure. Ik liet de Raad van Bestuur de vragenlijst voor Purematching invullen, evenals alle kandidaten die voor de functie hadden gesolliciteerd. Op basis van de persoonlijke klik kwam een kandidaat naar boven, die ik op grond van haar cv niet had geselecteerd in mijn top 10 van geschikte kandidaten. De klik tussen haar en de Raad van Bestuur op grond van de vragenlijst in Purematching was echter perfect. Ik heb haar daarom voorgesteld aan de Raad van Bestuur en de keuze viel uiteindelijk op haar. Inmiddels werkt zij er naar volle tevredenheid.”

Hoe werkt het?
“Zowel de manager als de sollicitanten vullen eenmalig online een vragenlijst in over zichzelf. Ze vullen ook eenmalig een vragenlijst in over hun ideale assistent of manager. Aan de hand van de uitkomsten uit al deze profielen analyseert Purematching het gouden team. Dat wil zeggen, de manager en assistent of het team en de nieuwe collega, die het beste met elkaar kunnen werken.”

Vragenlijst
Hoeveel tijd vraagt het? Jac Sandberg: “We merken dat men graag meewerkt aan het invullen van de online vragenlijst, ook al neemt dat ca. 20 minuten in beslag. Blijkbaar heeft men die tijd er graag voor over als dat meer garantie geeft op een goede, persoonlijke match met de nieuwe collega.”

Objectief systeem
Is de uitslag te manipuleren? “Het systeem werkt objectief omdat werkgever en kandidaat zelf rechtstreeks in het systeem hun persoonlijkheidsanalyse invullen. Hierdoor is er geen verkleuring meer van een, per definitie, subjectieve intermediair of HR medewerker. Je kunt je niet altijd verlaten op de eerste indruk. Soms heb je bijvoorbeeld een negatieve associatie met een uiterlijk kenmerk van iemand. De ervaring leert dat dit soort kenmerken op termijn in de werkrelatie niet relevant zijn. Purematching stelt je in staat om hier doorheen te kijken.”

Samenwerking met de VU
“Voor de ontwikkeling van de matchingtool hebben we samengewerkt met de faculteit Arbeidspsychologie van de Vrije Universiteit, Amsterdam. In 2012 hebben ruim tweehonderd managers en secretaresses meegewerkt aan onderzoek van de VU om het systeem van purematching te testen. De uitkomsten geven aan dat met de tevredenheid over de werkrelatie de effectiviteit van een team toeneemt. Verder blijkt dat naarmate een secretaresse meer voldoet aan het ideaalbeeld van de manager, de secretaresse meer tevreden is over de werkrelatie.” Sandra Been, Purematching

Plezier in werk
Sluit Purematching aan bij een trend? Sandra Been: “Ik denk dat individualiteit en eigenheid belangrijker worden. Het persoonlijke aspect krijgt meer ruimte. Ieder van ons heeft arbeidspotentieel en opleidingsniveau. Daarnaast zijn wij natuurlijk net zo goed individuen met verschillende karaktertrekken en achtergronden. Als je je persoonlijkheid optimaal kunt inzetten op je werkplek, dan levert dat meer flow en plezier op. Dat komt de productiviteit ten goede.”

Geschikt voor grote en kleine organisaties of zelfstandige ondernemers
Human Resource medewerkers van grote organisaties kunnen de tool prima inzetten.
Maar ook individuele kleine ondernemers kunnen hiermee snel hun persoonlijke collega of assistent vinden. In kleine organisaties en teams is de persoonlijke klik immers nog belangrijker.

Kennismaken?
Kijk op Purematching.com voor meer informatie over de selectietool.

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws