Profielschets nieuwe generatie zp’ers

0
163

De nieuwe generatie zelfstandige professionals (zp’ers) werkt graag samen met andere zelfstandigen.

45 procent van de ‘millennials’ ziet zichzelf als samenwerkende professional in tegenstelling tot slechts 28 procent van voorgaande generaties zp’ers.

Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex, in samenwerking met ABN AMRO, onder ruim 1.600 Nederlandse zp’ers. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen millennials en eerdere generaties zp’ers. De nieuwe generatie Nederlandse zp’ers kiest daarnaast bewust voor een carrière als eigen baas. Een ruime meerderheid (94%) zegt bewust te kiezen voor het zp-schap in vergelijking met 87 procent van voorgaande generaties.

Profielschets
Het onderzoek brengt het profiel van de Nederlandse millennial zp’er in kaart. Het grootste verschil tussen beide generaties is zichtbaar in het antwoord op de vraag ‘ondernemer of specialist?’. Waar een meerderheid (58%) van de voorgaande generatie professionals zichzelf als specialist ziet, vindt de millennial met maar liefst 64 procent dat de term ‘ondernemer’ beter past. Daarnaast blijkt dat ruim 69 procent van de millennials zichzelf ziet als fulltime zp’er, tegenover 31 procent die zichzelf bestempelt als hybride professional. De nieuwe generatie zelfstandigen beschouwt zichzelf minder als specialist dan de eerdere generatie zp’ers; 64 procent van de millennials geeft aan specialist in plaats van generalist te zijn, ten opzichte van 79 procent van de voorgaande generatie.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “De claim dat een groot deel van de millennial generatie gedwongen begint aan een carrière als zelfstandige kunnen we nu van tafel vegen. Zelfstandig ondernemen en zelf beslissen over de manier waarop werk verricht moet worden is booming onder de millennials en deze trend blijft zich de aankomende jaren doorzetten. Sterker nog, de zp’er wordt het nieuwe bedrijf. Samen met een netwerk van andere professionals gaat de Nederlandse zp’er een onuitwisbare indruk maken. ZP-netwerken bestaande uit gemotiveerde, flexibele zelfstandigen, werken doelgerichter dan logge organisaties en gaan in de toekomst complete projectorganisaties overnemen. Bedrijven zijn hier momenteel nog onvoldoende op voorbereid. Zp’ers hebben de toekomst.”

Bron: FastFlex, 22 juni 2015