Populariteit baan op luchthaven onder jongeren verdubbeld

0
150

Populariteit baan op luchthaven onder jongeren verdubbeld
Top-3 werkgevers deze zomer volgens YoungCapital: de luchthaven, callcenters en festivals

recruitment
Dat blijkt uit een analyse van het zoek- en sollicitatiegedrag onder werkzoekenden, uitgevoerd door jongerenrecruiter YoungCapital.

Daarnaast verwacht de recruitmentspecialist dat jongeren deze zomer gaan voor een baan als callcentermedewerker of festivalmedewerker.

In Nederland werken zo’n 1,7 miljoen jongeren (15 tot 27 jaar) die vanwege hun flexibiliteit een belangrijke schakel vormen bij het opvullen van openstaande vacatures.

Uit het onderzoek van YoungCapital blijkt verder dat het zogenoemde ‘coronawerk’ voor jongeren nagenoeg uit beeld verdwenen is. Jongeren die vorig jaar nog voor de GGD coronatests afnamen of in het callcenter afspraken inplanden, werken nu bij andere projecten van de GGD of doen callcenterwerk voor andere bedrijven.

Opvallend is dat deze groep, die voor de pandemie vaak ander werk deed, nu het liefst callcenterwerk blijft doen. Al snel na het afschaffen van de coronamaatregelen is het aantal sollicitaties op banen in de evenementensector met 230 procent gestegen. Verder ziet de jongerenrecruiter dat werkzoekenden hybride werken en flexibiliteit wat betreft tijden en locatie nóg belangrijker zijn gaan vinden. De branche is veel minder belangrijk geworden. Vooral kortlopende klussen op verschillende locaties, zoals festivalwerk, nemen op dit moment een vlucht.

Vraag naar banen op luchthaven en in logistiek stijgt het hardst
Vacatures bij luchthavens en vliegmaatschappijen kunnen ook op steeds meer interesse rekenen. Voor werkgevers in deze sector is dat goed nieuws omdat zij kampen met enorme tekorten aan mensen. “Het aantal sollicitaties op banen op luchthavens of bij vliegmaatschappijen is in een hele korte tijd verdubbeld. Ook werkgevers zetten veel meer vacatures uit. Zo is het aantal vacatures dit jaar met zo’n 335 procent gestegen en we verwachten dat deze stijging in augustus zelfs boven de 500 procent uitkomt,” aldus YoungCapital-directeur Mariska Visser. “Daarnaast zien we vanuit de financiële sector een flinke toename in vraag naar personeel dat zich bezighoudt met anti-witwas werkzaamheden. Dit wordt, als verzekeraars straks ook volgen, nog groter. We verwachten echter de grootste toename van het aantal banen in de logistieke sector, waar de vraag naar koeriers en orderpickers nog meer zal toenemen.”

Uit het sollicitatiegedrag, de bestaande vacatures en uitvraag vanuit werkgevers voorspelt YoungCapital dat dit de top-3 zomerbanen zal worden onder jongeren:

  1. Callcenter- of klantenservicemedewerker;
  2. Festivalmedewerker;
  3. Medewerker bij een vliegmaatschappij;

Bron: YoungCapital, persbericht 22 mei 2022

Lees ook
The Works (YoungCapital) start nieuw tech-bedrijf: DASH
Top 100 meest populaire banen 2021 volgens Magnet.me