Pleidooi voor de ambachtseconomie – 250.000 vakmensen nodig

0
266

De ambachtseconomie is onmisbaar voor een nieuwe duurzame samenleving in Nederland.

Dat stelde Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA), tijdens de Dag van het Ambacht in de Dutch HealthTec Academy in Utrecht. Elrie Bakker bood Tweede Kamerleden van zeven politieke partijen, onder wie Erik Ziengs (VVD), Sharon Gesthuizen (SP), Roos Vermeij (PvdA) en Agnes Mulder (CDA) een Pleidooi voor de Ambachtseconomie aan met een kwaliteitsstrategie voor een duurzamer Nederland.

Dag van het Ambacht 2012

Kwaliteit en innovatie
Elrie Bakker: “Er wordt vaak gesproken over duurzaamheid, maar meestal gaat het dan alleen om verantwoord gebruik van energie en grondstoffen. Duurzame ontwikkeling gaat ook over kwaliteit en innovatie. Een vergrijzende bevolking heeft andere behoeften, denk aan voeding, huid- en voetverzorging, ergonomische hulpmiddelen en oplossingen etc. Ambachten zijn hard nodig voor een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van Nederland en ik mis op dit punt politiek commitment.”

250.000 nieuwe vakmensen nodig – Expertisecentrum
Het Pleidooi voor de Ambachtseconomie dat het HBA gisteren presenteerde maakt duidelijk hoe belangrijk ambachten zijn voor het Nederland van de toekomst. Maar de sector kampt daarnaast met grote uitdagingen. Door vergrijzing en ontgroening zijn tot 2021 ten minste 250.000 nieuwe vakmensen nodig. Elrie Bakker: “De ambachtseconomie is één van de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie, maar door de kleinschaligheid en diversiteit erg kwetsbaar. Daarom is er behoefte aan een Centrum voor de Ambachtseconomie, een ondersteunend expertisecentrum dat kan dienen als vraagbaak voor branches en ondernemingen en als aanspreekpunt voor de overheid. Zo’n centrum moet in samenwerking met brancheorganisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid de ambachten in staat stellen een bijdrage te blijven leveren aan een duurzamer Nederland.”

Bron: Ambachtseconomie.nl, 5 september 2012