Pikaart AVV: ‘Donner nodigt uit tot misbruik’

0
362


5 december 2009

Minister Donner erkent de machtspositie van de gevestigde vakbonden en werkgeversorganisaties door te gemakkelijk cao’s algemeen verbindend te verklaren.

Dat stelt voorzitter Martin Pikaart van het Alternatief Voor Vakbond (AVV) vandaag in een interview met Elsevier. In ons land wordt 70% van de sector-cao’s algemeen verbindend verklaard, in Duitsland gebeurt dat slechts bij 5%, voert Pikaart ter vergelijking aan. Pikaart: “Donner nodigt uit tot misbruik van een machtsinstrument.”

‘ABU representeert maximaal 45% werknemers’
De werkgeversorganisatie ABU is niet representatief voor de uitzendbranche, aldus Pikaart. Bij de avv van de ABU cao beroept Donner zich op een verklaring van de accountant van de ABU, die stelt dat zij tenminste 60% van de werknemers representeert. Volgens Pikaart is dit maximaal 45%. De accountant zou zelf geen onderzoek hebben gedaan naar de betrouwbaarheid van de berekeningen.

AVV gaat mogelijk meer cao’s aanvechten
De RvS heeft onlangs geoordeeld dat minister Piet Hein Donner van het SZW de ABU cao ten onrechte algemeen verbindend had verklaard en de bezwaren van de werkgeversorganisatie NVUB en vakbond AVV ten onrechte verworpen. Mogelijk gaat de AVV nog meer algemeen verbindend verklaarde cao’s aanvechten.

Wet nodigt uit tot machtsmisbruik
Pikaart: “Mensen met vaste arbeidscontracten hebben hier in Nederland de beste rechtspositie ter wereld, terwijl die van flexwerkers maar heel gemiddeld is.” De AVV wil rechtsgeldige cao kunnen afsluiten en automatisch dispensatie kunnen krijgen. Minister Donner heeft sinds 2007 besloten dat dispensatieverzoeken aan de gevestigde partijen voorgelegd moeten worden. Die hebben daar geen belang bij, aldus Pikaart. “De wet nodigt uit tot machtsmisbruik.”

‘Cao AVV stimuleert werk uitzendkrachten’
De cao die AVV afsloot met Nederlandse Vereniging van Uitzend- en Bemiddelingsbedrijven is volgens Pikaart kwalitatief beter dan de cao van de “ervaren polderaars”. Omdat die stimulans bevat om uitzendkrachten aan werk te houden, in plaats van hen uit te zetten op procedurele gronden.

Lees het volledige interview met Pikaart in Elsevier’s ‘Overwinning op insiders’ »

Gerelateerd nieuws
> RvS geeft NVUB gelijk in hoger beroep tegen Donner
> Kamervragen over uitzendbranche
> NVUB in beroep tegen avv ABU CAO
> NVUB tegen avv ABU CAO
> ABU en FNV blij met avv CAO ABU
> Harry Vogels: uitzendcao’s en de rol van de minister

Bron: Elsevier, 5 december 2009FlexService – home