Pensioenregeling uitzendbureaus verplicht

0
4677

Logo StiPP6 februari 2009

Alle uitzendondernemingen in Nederland zijn verplicht aangesloten bij de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP).

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft afgelopen dinsdag 3 februari een gewijzigde verplichtstelling bekendgemaakt. De verplichtstelling betekent dat alle uitzendkrachten onder de nieuwe verbeterde pensioenregeling van StiPP vallen. De CAO-politie van de uitzendbranche, de SNCU, zal uitzendbureaus die verzuimen af te dragen aan het pensioenfonds gaan opsporen en beboeten.

Verplichte pensioenregeling uitzendbranche
De uitzendbranche is de grootste werkgever in Nederland. Met deze verplichtstelling blijven uitzendkrachten verzekerd van een pensioen. De oorspronkelijke verplichtstelling van de pensioenregeling geldt in de uitzendbranche vanaf 1 januari 2004. Ongeveer 4500 werkgevers en 730.000 uitzendkrachten zijn bij StiPP aangesloten. Nieuw in de verplichtstelling is een betere afbakening tussen de werkingssfeer van het fonds en andere bedrijfstakpensioenfondsen.

Zelfde pensioenrechten voor uitzendkrachten

Voorzitter de heer M.J.M. (Marcel) Nuyten: “we zijn blij dat de verplichtstelling geldt voor alle uitzendbureaus in Nederland. Dat betekent dat alle uitzendkrachten dezelfde pensioenrechten opbouwen en krijgen waar ze recht op hebben. ABU- en NBBU-uitzendondernemingen vielen al onder de werkingssfeer, nu dus de hele sector.”

Handhaving door SNCU
StiPP heeft afspraken gemaakt met de CAO-politie (Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten, de SNCU) over toezicht op de naleving. Alle uitzendondernemingen zullen moeten bijdragen aan het pensioenfonds. De SNCU zal in 2009 actief uitzendondernemingen opsporen en gaan handhaven wanneer de afdrachten niet gedaan worden. Nuyten: “wanneer uitzendbureaus verzuimen om hun uitzendkrachten aan te melden bij het pensioenfonds, zal de CAO-politie hard optreden. Zij kunnen bureaus boetes opleggen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.”

Gerelateerd nieuws
> Pensioenwetgeving uitzendbranche verruimd

Bron: StiPP pensioenfonds, 5 februari 2009