Payrollconstructies bij overheid probleem voor ICT freelancers

1
421

Overheden maken vaak gebruik van payroll partners bij de inhuur van ICT-ers.

Recent is er veel media-aandacht voor een arbeidsrechtzaak over payroll waarbij de gemeente Enschede is betrokken.

Hoe zit het met freelancers en payroll door de overheid?

Jerry.nl – blog
“In crisistijd vallen nogal wat bedrijven om, waaronder ook payrollbedrijven. Zeker als ze (te) krappe marges hanteren lopen deze bedrijven een enorm risico.

Wat gebeurt er dan als de inlener de facturen wel aan de failliete payroller betaald heeft, maar de failliete payroller zelf nog niet betaald heeft aan de freelancer? Dit is geen verzonnen situatie, dit is iets dat momenteel werkelijk speelt.

Dat is het ondernemersrisico van de freelancer zou je kunnen zeggen, maar geldt dat ook als de payroll partij door de inlener naar voren is geschoven als mantelpartner waar de freelancer verplicht zaken mee moet doen als hij de opdracht van de inlener gegund wil krijgen?

Waar houdt de verantwoordelijkheid van de inlener op en waar begint het ondernemersrisico van de freelance ICTer? En maakt het dan nog uit of de payroll partner via een Europese aanbesteding is gekozen, wat impliceert dat de inlener moet blijven checken dat de partner nog aan de eisen voldoet?”

Bron: Jerry.nl, 10 april 2013

1 REACTIE

  1. Primaire reactie. Dat is debiteurenrisico. Voorwaarde daarvoor is dat er sprake is van een onderemer. Daarom het volgende
    Hoe kan zo’n uitgeleende ICT’ er aannemelijk maken dat hij ondernemer is? Is er een winststreven, te onderscheiden van ’n omzetstreven? Is er feitelijke zelfstandigheid tijdens het werk?.Welk ondernemersrisico is er? NB Elke werknemer, losse kracht of uitzendkracht loopt ook het risico dat zijn/haar werkgever niet al het loon kan betalen.
    Daar is overigens voor werknemers een oplossing.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here