Oudere ex-WAO’er moeilijk aan de slag

0
68

16 maart 2007

Oudere arbeidsongeschikten die na hun herkeuring (grotendeels) zijn goedgekeurd komen moeilijk aan de slag, zelfs al zit het bedrijfsleven te springen om personeel. Van de 43.000 arbeidsongeschikten boven de 45 jaar die al een herkeuring hebben ondergaan, hebben er slechts 5.000 werk gevonden.

Dat cijfer maakte minister Donner (Sociale Zaken) bekend in de Tweede Kamer. “Mensen boven de 45 hebben minder kans op de arbeidsmarkt. Het is zinvoller om voorrang te geven aan het weer aan de slag helpen van mensen die jonger zijn dan 45 jaar,” aldus Donner. Hij geeft daarmee als eerste kabinetslid toe dat het moeilijk is voor ex-WAO-ers om aan de slag te komen. De vorige minister van sociale zaken De Geus zei steeds dat het een kwestie van tijd zou zijn maar dat de mensen wel aan het werk zouden raken.

Verlaging keuringsleeftijd
Vanwege de slechte resultaten verlaagt het huidige kabinet de keuringsleeftijd van arbeidsongeschikten van 50 naar 45 jaar, zo is in het regeerakkoord afgesproken. Volgens de VVD vergroot het kabinet daardoor de krapte op de arbeidsmarkt. Terwijl er juist veel mensen nodig zijn in bijvoorbeeld de zorg, aldus VVD’er Blok gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Bron: Van den Boogaart, 16 maart 2007