‘Opdrachtgevers en zzp’ers laten modelovereenkomsten links liggen’

0
556

90% van de opdrachtgevers en 87% van de zzp’ers werken (nog) niet of nauwelijks met modelovereenkomsten. 63% van de intermediairs doet dat wel.

Dit blijkt uit onderzoek van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de Bovib (Brancheorganisatie voor Intermediairs en Brokers) naar de gevolgen van de Wet DBA voor opdrachtgevers, intermediairs en zzp’ers. Het onderzoek wordt begin 2017 herhaald.

Zie resultaten onderzoek De Wet DBA en intermediairs september 2016

Het overgrote deel van de opdrachtgevers (73%) en zzp’ers (80%) verwacht geen knelpunten bij het werken volgens de nieuwe Wet DBA. Eén op de vier opdrachtgevers en één op de vijf zzp’ers echter wel. 86% van de intermediairs die ervaring hebben met modelovereenkomsten ervaren of verwachten juist op grote schaal knelpunten. Deze gaan over de onzekerheid bij opdrachtgevers en zzp’ers over hoe om te gaan met modelovereenkomsten en de onduidelijkheid van de Belastingdienst.

16% van de zzp’ers verwacht minder inhuur van zelfstandigen evenals 14% van de opdrachtgevers. Van deze laatsten wil 10% gaan stoppen met de inzet van zzp’ers en meer gebruik gaan maken van andere inhuurmogelijkheden als payrolling, tijdelijke contracten en nulurencontracten. Intermediairs zien een verschuiving in de vraag naar hun dienstverlening: de helft van hen ziet een afnemende behoefte bij opdrachtgevers aan zzp-dienstverlening. 40% van hen verwacht een toenemende vraag naar intermediaire dienstverlening van zzp’ers. Intermediairs zien door de Wet DBA vooral een toename in de vraag naar detachering en payrolling.

Over het onderzoek
De ABU en Bovib gaven TNS NIPO opdracht om de gevolgen van de Wet DBA voor opdrachtgevers, zzp’ers en intermediairs in kaart te brengen. Dit gebeurde de afgelopen maanden. Het bureau ondervroeg 517 opdrachtgevers, 595 zzp’ers en 167 intermediairs. Dit maakt dat dit onderzoek representatief is. Het is nog te vroeg om nu al harde conclusies te trekken. Begin volgend jaar herhalen de twee organisaties het onderzoek.

Bron: ABU en Bovib, 16 september 2016