Ontwikkeling medewerkers grote uitdaging mkb

0
90

Veel organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel. Toch blijken aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving.

Dit blijkt uit de Hr Marktmonitor (voorheen de Mkb Marktmonitor).

Grootbedrijf: aantrekkelijk
Bij het grootbedrijf is aantrekkelijk werkgeverschap zijn de grootste uitdaging (47%), gevolgd door groei en ontwikkeling van medewerkers (45%) en werving (44%).

Mkb: ontwikkeling
Binnen het mkb staat de ontwikkeling van medewerkers op de eerste plaats (49%). Werving van gekwalificeerde kandidaten (46%) en aantrekkelijk werkgeverschap (38%) komen op de tweede en derde plaats.

Retentie boven werving
Hoewel mkb-werkgevers hun aandacht richten op huidige werknemers, blijkt een aantal belangrijke retentiegerelateerde zaken een minder grote uitdaging. Zo staan het selectieproces en onboarding lager op de lijst (6%, resp. 12%). Ook vitaliteit (15%) en verloopbeperking (13%) staan niet hoog op de agenda. Hier liggen nog verbeterkansen voor bedrijven, want deze twee onderdelen kunnen het verschil maken bij het binden van werknemers.

Verloop en verzuim
Marion van Happen, algemeen directeur Unique: “Uit het onderzoek blijkt dat 67% van werkend Nederland openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ik adviseer de verloop- en verzuimbeperking hoger op de agenda te zetten.”

De Hr Marktmonitor van hr-dienstverlener Unique en Motivaction werd uitgevoerd onder 2100 werkgevers uit het mkb en grootbedrijf en 2300 werknemers.

Bron: Unique, 10 juli 2018