Online vacatures naar laagste punt in 3 jaar

0
845

11 februari 2009
Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Monster Employment Index, de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. De werkgelegenheid daalde in januari in iedere sector en in alle provincies. Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl, vindt het gezien de door de Europese Commissie voorspelde krimpende economie “niet verrassend” dat het Nederlandse bedrijfsleven terughoudend is in het werven van personeel.

Het aantal online vacatures is afgelopen maand met ruim een derde afgenomen. Met 123 punten stond de Index 35 procent lager dan een jaar geleden, en bereikte daarmee het laagste punt in 3 jaar.

Minder flexwerkers – daling vacatures
“Veel bedrijven brengen het aantal tijdelijke krachten en flexwerkers terug, wat leidt tot een daling van het aantal vacatures. Tot een aanzienlijke daling van de werkgelegenheid heeft het echter nog niet geleid. Dit toont wederom de opmerkelijke veerkracht van de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de dalende vraag ligt het online vacatureaanbod in de gezondheidszorg en de juridische sector hoger dan een jaar geleden.”

Vacatures transport & logistiek en administratie grootste dalers
In januari daalde de index ditmaal voor àlle sectoren. Vorige maand nam in de juridische sector en bij de overheid het aanbod nog toe. De sector transport & logistiek daalde evenals in december het meest, met 44 punten en staat daarmee nu 37 procent lager dan een jaar eerder. De volgende grote daler was de administratieve sector. Het online vacatureaanbod kende een afname met 43 punten, de grootste daling ooit voor deze sector. De publieke sector volgde met een daling van 35 punten. Werkgelegenheid bij de overheid lijkt als gevolg van deze derde achtereenvolgende daling ook onder druk te staan. De agrarische sector zag met 2 punten de laagste daling.

Vacatureaanbod per sector
Vacatureaanbod per sector

Daling online vacatureaanbod door heel Nederland
Het vacatureaanbod daalde evenals in december 2008 in alle provincies. Het online vacatureaanbod in Groningen daalde voor de achtste achtereenvolgende maal. Dit keer was het met 33 punten de grootste afname. Ook de sectoren financiële dienstverlening, onderwijs & training en de publieke sector daalden sterk in Groningen. Provincies Overijssel en Noord-Brabant zagen eveneens een sterke afname, met respectievelijk 32 en 31 procent. Flevoland daalde met 17 punten nog het minst.

Ook daling Europese Index
Ook de Europese Index daalde sterk. In januari nam het aantal online vacatures af met 26 punten naar 106, de sterkste daling sinds aanvang van de Index en de zesde afname van het online vacatureaanbod op rij. Groot-Brittanië, Italië, Frankrijk, Zweden en Duitsland zagen de grootste daling aan online vacatures met respectievelijk 30, 26, 25, 24 en 22 punten. Voor Duitsland was het de eerste keer dat de Index minder online vacatures noteerde dan het voorafgaande jaar. België kende de laagste daling, min 3 punten.

Gerelateerd nieuws
> Online vacatures 2008 met derde afgenomen

Flexmarkt – bibliotheek
> Monster Employment Index januari 2009

Arbeidsmarktmeer over vacatures »

Bron: Monster Worldwide, februari 2009