Onenigheid België over flexibilisering uitzendwerk

0
1202

 
| FlexNieuws » |
 

25 februari 2010

In de Nationale Arbeidsraad (NAR) zijn de onderhandelingen over uitzendarbeid opnieuw opgestart. Zeven maanden geleden waren die afgebroken omdat Federgon, de federatie van uitzendbedrijven, en de vakbonden niet tot een akkoord konden komen over de regels voor uitzendarbeid.

Dat meldt het weekblad Trends. Vakbonden en werkgevers in België staan lijnrecht tegenover elkaar. Federgon wil instroom op de arbeidsmarkt of aanwerving. Momenteel is uitzendarbeid enkel toegelaten voor tijdelijke vervanging, bij vermeerdering van het werk en bij de uitvoering van uitzonderlijk werk. De vakbonden zijn tegen; ABVV Interim vindt dat Federgon de belangen van de uitzendkantoren en hun cliënten dient en niet die van uitzendkrachten.

Combinatie flexibiliteit en opbouw rechten uitzendkrachten
Daarnaast wil Federgon praten over de opbouw van nieuwe rechten voor uitzendkrachten. Zo is er sprake van een beperkte opzegtermijn voor wie drie maanden als uitzendkracht heeft gewerkt. Wie langer werkt, bouwt dus meer rechten op en de uitzendbedrijven zouden graag willen dat dit na verloop van tijd kan leiden tot uitzendcontracten van onbepaalde duur. De combinatie van flexibiliteit en de opbouw van rechten is een oude eis van de uitzendbedrijven, bedoeld als impuls voor de groei van de uitzendarbeid in België.

Onderhandelingen met ‘heel andere uitgangspunten’
Zo stelt ABVV Interim: “In juli vorig jaar heeft de werkgeversfederatie Federgon de onderhandelingen in de Nationale Arbeidsraad (NAR) over de uitzendarbeid eenzijdig stopgezet. Als reden werd ingeroepen dat de uitzendkantoren door de crisis onmogelijk verder konden onderhandelen. Zeven maanden later, nu de crisis op de arbeidsmarkt nog veel zwaarder toeslaat, hervat Federgon die onderhandelingen. Er wordt weer onderhandeld, maar wel met heel andere uitgangspunten. Zelfs voor het VBO bleek dat een verrassing.”

Opbouw rechten uitzendkrachten
Over de Federgon-voorstellen in verband met de opbouw van rechten door uitzendkrachten: “Wie minder dan 65 dagen bij dezelfde gebruiker werkt krijgt geen rechten. Niets. Wie langer dan 65 dagen aan de slag is, komt in aanmerking voor een kleine vooropzeg of vergoeding. De Coördinatie Interim van het ABVV vindt dat Federgon hiermee verwarring sticht. Zoals altijd verdedigt zij de belangen van de uitzendkantoren en hun cliënten. ”

Gerelateerd nieuws
> PvdA stemt alsnog in met flexcontract
> Uitzendwerk biedt kansen in crisistijd

Bron: ABVV, 17 januari 2010 en trends.rnews.be, 24 februari 2010FlexService – home