Nog malafide praktijken in uitzendbranche

0
798

Nog steeds malafide praktijken binnen de uitzendbranche. ‘Grijze gebied’ voor overtreders binnen de uitzendbureaus moet beter onderzocht. 

Dat blijkt uit een studie van studente criminologie Licia Kersten, die onderzoek verrichte naar malafide praktijken binnen de uitzendbranche. Er gaat nog steeds het nodige mis binnen de uitzendbranche, waarbij met name in het zogeheten ‘grijze gebied’ beter toezicht moet komen op risicovolle overtreders.

De resultaten
Uit de studie van Kersten blijkt onder meer dat particuliere eenmanszaken of kleinere bv’s die zich bijvoorbeeld niet houden aan de Wet Minimumloon, vaker een herovertreding begaan dan de grotere uitzendconcerns. De overtreders zijn met name mannen van middelbare leeftijd met de Turkse, Nederlandse of Turks-Nederlandse nationaliteit. Zij laten hun bureaus vaak ‘bewust’ failliet gaan om zo de belasting te ontduiken, maar starten elders vervolgens een nieuwe onderneming. Het meeste van deze malafide bureaus is gevestigd in de Randstand.

Laaggeschoolde uitzendkrachten zijn het vaakst slachtoffer van deze praktijken. Oost-Europese of Turkse werknemers worden het vaakst opgelicht. Uit de studie van Kersten blijkt dat met name de Nederlandse bureau-eigenaren in dit onderzoek hun overtreding vaak onbewust begingen.

Risicomodel
Kersten pleit in het onderzoek voor het opstellen van een risicomodel, zodat de kans op herovertreding door eigenaren van malafide uitzendbureaus in beeld kan worden gebracht en hier ook de herinspectiecapaciteit van de overheid op kan worden ingezet.

Licia Kersten dingt met haar onderzoek mee naar de ZiPconomy Scriptieprijs 2014.

Bron: ZiPconomy, 24 september 2014