Nieuwe ABU-Flexpocket: forse groei flexibele arbeid

0
295

De flexibele schil blijft verder groeien. In 12 jaar tijd tot 38% in 2015. Dit blijkt uit de feiten en cijfers in de nieuwe ABU-Flexpocket.

Dit komt met name door de flinke groei van zzp, nuluren- en oproepcontracten. Het aandeel uitzenden is relatief beperkt: het steeg van 2,4% in 2003 naar 3% in 2015. Dat en meer is te lezen in de geheel vernieuwde Flexpocket. Een uitgave met feiten en cijfers over negen flexibele vormen van arbeid en dienstverlening.

Kamerleden Bas van ’t Wout (VVD), John Kerstens (PvdA), Paul Ulenbelt (SP), Wouter Koolmees (D66), Linda Voortman (GroenLinks) en Pieter Heerma (CDA) kregen maandag 7 november jl. tijdens Het Nationale Arbeidsmarktdebat een eerste exemplaar.

overhandiging Flexpocket 2016.jpg
Kamerleden, v.l.n.r: Pieter Heerma (CDA), Bas van ’t Wout (VVD), Paul Ulenbelt (SP), Linda Voortman (GroenLinks), John Kerstens (PvdA) en Wouter Koolmees (D66) kregen maandag 7 november jl. het eerste exemplaar van de nieuwe Flexpocket uit handen van Jurriën Koops (ABU), op foto: midden.

Het is vooral het aandeel werknemers met een oproep- en nulurencontract dat fors steeg, van samen 5,7% in 2003 naar 10,7% in 2015. Ook het aandeel zzp’ers steeg flink; van 8,1% in 2003 naar 12,3% in 2015. Naast oproepcontracten, payrolling, zzp, contracting, uitzendwerk en tijdelijke contracten die in de voorgaande versies van de Flexpocket waren opgenomen, is deze versie uitgebreid met detachering, werving en selectie en van-werk-naar-werkbemiddeling.

Flexpocket digitaal/papier
De Flexpocket is digitaal toegankelijk op www.abu.nl/flexpocket en in gedrukte vorm verkrijgbaar bij de ABU. Geïnteresseerden kunnen een papieren versie bestellen via e-mail: communicatie@abu.nl.

Bron: ABU, 11 november 2016