NextStep: nieuw loopbaanplatform MBO

0
1880

NextStep14 maart 2011

NextStep is een nieuw loopbaanprogramma voor het middelbaar beroepsonderwijs dat voorkomt dat studenten na en tijdens hun opleiding stil komen te staan in hun loopbaan.

Het platform geeft studenten inzicht in actuele arbeidsmarkt- en opleidingsinformatie, waardoor ze beroepskeuzes kunnen maken op basis van het aantal vacatures in de regio, salarisniveau of opleidingseisen. Het programma moet werkloosheid na een MBO-opleiding voorkomen en de aansluiting op vervolgonderwijs verbeteren.

NextStep
Het digitale platform NextStep werkt als een managementinformatiesysteem en biedt studenten praktijkgerichte informatie over hun volgende stap. Deze informatie wordt specifiek afgestemd op de keuzes en voorkeuren van de student en aangeleverd door externe partijen, zoals het HBO, het UWV en de KvK.

Zo krijgen studenten bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden, baanopeningen, benodigde kennis en ervaring en salarisindicaties aangereikt. Ook biedt het programma studieloopbaanbegeleiders (SLB-ers) inzicht in de ontwikkeling en keuzes van de studenten op individueel en collectief niveau.

Jurek Cislo, mede-initiatiefnemer van NextStep, vertelt: “Door al vroeg te beginnen met bewustwording en consequenties van je keuzes, is de kans op een passende loopbaan en uiteindelijk een goede aansluiting op de arbeidsmarkt het grootst.”

Zadkine
Zadkine heeft als eerste opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs gekozen voor het loopbaanprogramma NextStep. “Intern willen wij natuurlijk onze studenten optimaal begeleiden naar de voor hen juiste volgende stap en de SLB-ers hierin ondersteunen. Ook extern biedt het programma voordelen, zo wordt bijvoorbeeld de informatievoorziening naar de belanghebbende partijen eenvoudiger, efficiënter en inzichtelijker”, aldus Henri van Vlodrop, voorzitter van het College van Bestuur van Zadkine.

Bron: ProAccretio, 14 maart 2011