Netwerk medewerker behouden

0
1268

16 maart 2011

Als een medewerker met een groot netwerk vertrekt, verliest het bedrijf sociaal kapitaal.

Bedrijven proberen waar mogelijk de kennis en ervaring van vertrekkende medewerkers te behouden. Maar volgens Jennifer V. Miller (SkillSource) is het overdragen van het netwerk van die medewerkers minstens zo belangrijk.

Netwerkvlucht
Het vertrek van het zakelijke netwerk van een medewerker (sociaal kapitaal) kan net zo desastreus zijn als het verlies van kennis en ervaring (menselijk kapitaal, ofwel het ‘geheugen’ van de organisatie). Het verzwakt de kracht van de organisatie.

Sociaal kapitaal
Ivan Misner, auteur van het boek ‘Networking Like a Pro’ omschrijft sociaal kapitaal als de verzameling hulpmiddelen die tijdens sociale interactie wordt opgebouwd, en dan met name in persoonlijke en zakelijke netwerken. Het omvat ideeën, kennis, informatie, opportunities, contacten en referenties, en het gaat daarbij onder andere om vertrouwen, vriendschap en goodwill.

Netwerk behouden
In een netwerk zijn mensen verbonden, niet noodzakelijkerwijs organisaties. Toch kan een organisatie proberen om een deel van het zakelijk netwerk van medewerkers te behouden.

  • Regel introducties: ga met de vertrekkende medewerker door de contactenlijst en ga na of een gezamenlijk telefoontje nuttig is.
  • Moedig netwerken aan: zorg dat alle medewerkers hun netwerk onderhouden, niet alleen sales.
  • Stel medewerkers verantwoordelijk: zorg dan men deelneemt aan bijeenkomsten van vakorganisaties, en zeg lidmaatschappen op als dat niet gebeurt.

Bron: HRM Today, 1 maart 2011