Nederlandse vacatureteksten slecht geschreven

0
262

De mate waarin vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven in Nederland is bedroevend laag.

De gemiddelde score van de 172.170 geanalyseerde vacatures in februari 2017 bedraagt 21,8 punt van de in totaal 100 punten te behalen in de VacatureVerbeteraar.

In het overgrote gedeelte van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiele kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep. Met deze vacatures wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en hiermee lopen de wervingsproblemen voor zowel intermediairs als directe werkgevers op. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van scores uit de VacatureVerbeteraar en Jobdigger.

De meest benoemde arbeidsvoorwaarden
Kijkend naar de aangeboden arbeidsvoorwaarden zijn deze ook mager omschreven in de wervingsteksten. In slechts 32,8% van alle vacatures zijn er 1 of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Naast salaris, nog te vaak vaag omschreven als marktconform, vormen deze met reiskostenvergoeding en flexibiliteit van werktijden de top 3 van benoemde voorwaarden.

Opvallend goede scores van een aantal intermediairs
Een aantal intermediairs laten het goede voorbeeld zien en schrijven teksten welke hun gewenste doelgroep direct aanspreekt. Het bedrijf Techsharks staat in de totale ranking met 2 vacatures bovenaan de lijst van best scorende vacatures in februari (scores 85/100), gevolgd door SerenIT Recruitment en AV werving & selectie.

Top 10 best scorende vacatures van februari 2017 zijn geschreven door:

1. Techsharks
2. SerenIT recruitment
3. AV werving & selectie
4. Oxyma
5. Reinaerde
6. Rijkswaterstaat
7. Intersnack
8. Brand new sales
9. MrpD
10. Eminent Groep

“Hoewel de wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent, moet het water echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten. Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen”, aldus Ellen van Dieren van Intelligence Group.

Verantwoording
De analyse is uitgevoerd door Jobdigger en Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar. Deze online tool is middels unieke algoritmes en taaltechnologie in staat om vacatures te analyseren op de mate van overeenkomsten met de wensen van de te werven doelgroep. Vanaf heden zal Intelligence Group iedere maand een analyse uitvoeren over de nieuw geplaatste vacatureteksten en deze publiceren. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment Nederland te helpen met het maken van de juiste match op de arbeidsmarkt.

Bron: IG, 29 maart 2017