Nederlandse jongeren zeer negatief over banenperspectief

0
410

Nederlandse jongeren schatten hun kansen op de arbeidsmarkt net zo laag in als Spaanse jongeren.

Van de Nederlandse jongeren verwacht 70 procent moeilijk of geen voltijdbaan te kunnen vinden na afronding van de studie, in Spanje is dit 71,6%. Dat blijkt uit onderzoek van Studentjob dat werd afgenomen onder 4.172 jongeren in zes Europese landen.

Ongegronde angst
De angst die heerst onder Nederlandse jongeren om werkloos te worden is ongegrond, aangezien de jeugdwerkloosheid hier veel lager is dan in Spanje. Volgens cijfers van Eurostat (augustus 2013) behoort Nederland met 10,4 procent namelijk tot de vier landen met de laagste jeugdwerkloosheid van Europa. Spanje is na Griekenland het land met de hoogste jeugdwerkloosheid (55,7 procent).

Hogere opgeleiden meer vertrouwen
Hogeropgeleide studenten hebben meer vertrouwen in hun toekomstige carrière dan hun laagopgeleide studenten. 34,3 procent van de hbo’ers en 38,1 procent van de wo’ers denkt dat het moeilijk zal zijn om een baan te vinden die bij hun opleiding past. Van de Mbo-studenten vraagt ruim 45 procent zich af of zij überhaupt een baan zullen vinden zodra zij hun diploma hebben gehaald.

Duitse en Oostenrijkse jongeren optimistisch
Jongeren in Europese landen zoals Duitsland En Oostenrijk maken zich een stuk minder druk om hun toekomstperspectief. In deze landen is de jeugdwerkloosheid dan ook het laagst van heel Europa (7,7% en 8,7 %).

Grootste onzekerheid in Groot-Brittannië
Jongeren uit Groot-Brittannië zijn het meest onzeker; van hen denkt nog net geen 21 procent een baan te zullen vinden.

Bron: Studentenwerk, 24 september 2013