‘Nederland is kampioen onzeker werk in Europa’

0
197

FNV voorzitter Ton Heerts zich maandag 11 januari in zijn nieuwsjaarstoespraak beklaagd over de toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt.

‘Nederland is kampioen onzeker werk in Europa’, aldus Heerts. ‘De mentaliteit van “zoek het zelf maar uit als werkende als je ziek bent, als je pensioen wilt, of als je werkloos wordt”, raakt ons steeds meer.’

Als voorbeeld van die mentaliteit noemde Heerts onder meer de supermarktbranche, waar onlangs een cao voor 260.000 werknemers werd afgesloten zonder de FNV, maar met diens collega-vakbond CNV.

Kortetermijndenken werkgevers
Heerts beschuldigt werkgevers in het algemeen van denken en beslissen op korte termijn: ‘Allemaal flex is ook gelijk, maar wat voor samenleving houd je dan over? Terug naar de dagloners uit 1900? Wij staan voor echte banen, ook en sterker nog komend jaar.’

Kloof vast en flexibel verkleinen verkleinen
Later dit jaar overleggen de werkgevers en de bonden binnen de SER met onafhankelijke deskundigen welke arbeidsmarkt-hervormingen nodig zijn om de kloof tussen vaste en flexibele werkenden te verkleinen. Gedacht wordt onder andere aan een kortere verplichting voor werkgevers om het loon door te betalen van zieke werknemers en een collectief gefinancierde ziekteregeling voor zzp’ers in ruil voor een verplichte premie.

Bron: FNV, 11 januari 2016 en FD, 11 januari 2016