Arbeidsmarkt van morgen: finalisten

0
293

De finalisten van de wedstrijd ‘Arbeidsmarkt van morgen’ presenteren vandaag hun plannen.

Zes teams, ieder bestaande uit drie studenten, zijn geselecteerd.

Presentaties in het SER-gebouw
Op 18 september pitchen deze teams in het SER-gebouw hun innovatieve arbeidsmarktplannen voor een deskundige jury.

Jury
De jury bestaat uit Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland), Claudia Zuiderwijk (Kamer van Koophandel), Pieter Waasdorp (Economische Zaken), Jacqueline Zuidweg (Zakenvrouw van het Jaar 2012), Leo Witvliet (Nyenrode Business Universiteit) en Bart-Jeroen Croll (NBBU).

De pitch vindt plaats op de eerste dag van de ‘Werkweek’ (18 t/m 25 sept) die Mirjam Sterk met haar Sterkteam organiseert ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Arbeidsmarkt van morgen, finalisten presenteren hun plannen

De volgende 6 studententeams zijn genomineerd:

 • De verantwoordelijke werknemer (Jop Theunissen, Celina Thewessen, Sander Wist).
  Kernpunten: Meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer, een overeenkomst met afspraken over werkzekerheid en carrièrestappen en het gegeven dat opdrachtnemers in zichzelf blijven investeren.
 • Het nieuwe functioneren (Paul Reinartz, Milou Swilden, Kay Wolters).
  Medewerkers gaan projectmatig werken. Ze zijn vrij de werkzaamheden uit te voeren op zelf te bepalen tijden en werkplek. Bij teamsamenstelling wordt rekening gehouden met leren en werkervaring: zo komt er een buddy-systeem (oudere gekoppeld aan jongere).
 • Patent op talent (Dave van Poelgeest, Kimberley Aarts, Sven Hogervorst)
  HRM op basis van talentmanagement. Talent kan een voorspelbare en daarmee financiële waarde aannemen. Met ons gedachtegoed ‘Patent op Talent’ werken we toe naar een optimaal functionerende arbeidsmarkt met talent als ‘stock market’ en een nieuw verdienmodel voor de Nederlandse economie.
 • Employability (Edona Gashi, Paul Kuhne, Leroy Dijkstra)
  De intermediair op de arbeidsmarkt is niet alleen tussenpersoon, maar spin in het web in de relatie tussen werk, werkgever, werker en opleiding. De intermediair organiseert voor medewerkers een programma met aandacht voor assessment, ambitie en talenten.
 • Team Goed werkgeverschap (Janine Goedmakers, Patricia Knipa, Claudia Moonen)
  Werkgevers worden gestimuleerd actief om te gaan met de specifieke kenmerken van de verschillende generaties: babyboom, generaties X, Y en Z.
 • Team Inclusieve arbeidsmarkt (Monique Noten, Huub Bruls, Jos Heijnen)
  Kernpunten: de participatieovereenkomst als vervanger van de arbeidsovereenkomst; het leasen van een huis voor mensen die nog onvoldoende (zeker) werken, maar daardoor wel in staat worden gesteld te wonen en een optie te nemen op een huis; een levensloopfonds, een eigen rekening waarop hij spaart voor bijvoorbeeld oude dag en dekking voor arbeidsongeschiktheid.

Bron: NBBU Sunrise, september 2014