Monster: vacatureaanbod in augustus weer omlaag

0
123

Het online vacatureaanbod is in augustus met 2 punten gedaald en is na twee maanden van lichte stijging terug op het niveau van mei.

Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online-arbeidsmarkt. De Index komt nu uit op 77 punten, dat is 15 punten minder dan in augustus vorig jaar.

Iets meer vraag naar bancair personeel
Ondanks de daling van het totale vacatureaanbod nam de vraag naar personeel in de bancaire sector vorige maand iets toe (+4). Ook ten opzichte van augustus vorig jaar stijgt het aanbod (+3). Deze toename ging niet op voor de hele financiële sector; het aanbod in de accountancy branche bleef in augustus gelijk. In het onderwijs en de gezondheidszorg daalde het aanbod het sterkst (beide -13). In Limburg nam de vraag naar personeel met 3 punten het meest toe, terwijl het in Overijssel met 6 punten het meest daalde.

Kleinste daling in zes maanden
“Na weer een maand van afname van het aantal vacatures ten opzichte van vorig jaar, kunnen we troost putten uit het feit dat we te maken hebben met de kleinste daling van de afgelopen zes maanden”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “De snelheid lijkt er een beetje uit. Ook zien we hoopgevende signalen in de lichte stijging van het aantal vacatures bij banken en verzekeraars en een toename in het aanbod van posities op lagere niveaus. De online wervingsactiviteiten lijken zich in Nederland te stabiliseren, ondanks de onrust op economisch en politiek gebied.”

Grootste stijging in research & development
In augustus steeg het vacatureaanbod in de research & development sector met 6 punten het meest. Ook in de bancaire sector (+4) nam het aanbod toe. De grootste dalingen vonden plaats bij overheid en semi-overheid. In zowel het onderwijs als in de gezondheidszorg daalde de Index (-13), de daling van vacatures in de publieke sector was met 3 punten minder sterk. Het vacatureaanbod nam onder meer ook af in de sectoren horeca & toerisme (-8), productie (-8), transport & logistiek (-6) en in de agrarische sector (-6).

Ook een stijging in de gezondheidszorg
Ten opzichte van augustus 2011 steeg het aantal vacatures alleen in de bancaire sector (+3) en in de gezondheidszorg (+4). In alle andere sectoren daalde de Index. In de horeca & toerisme sector (-43) en de publieke sector (-39) nam het vacatureaanbod het sterkst af. Ook in de transport & logistiek (-26), het onderwijs (-23) en in de juridische sector (-22) was fors minder vraag naar personeel. In de overige sectoren daalde het vacatureaanbod minder hard.

Toename aanbod in Limburg, Flevoland en Zuid-Holland
In augustus steeg het vacatureaanbod in 5 van de 12 provincies. In Limburg, Flevoland en Zuid-Holland steeg het aanbod het sterkst met respectievelijk 3, 2 en 2 punten. Het aantal vacatures nam ook toe in Noord-Holland, Groningen en Zeeland (allen +1). In Utrecht bleef het aanbod gelijk terwijl het in de overige provincies daalde; met 6 punten het meest in Overijssel, maar ook in Friesland (-3), Drenthe en Noord-Brabant (beide -2) en Gelderland (-1).
Ten opzichte van vorig jaar augustus staat het vacatureaanbod in bijna iedere provincie in de min. De Index bleef alleen voor Flevoland op hetzelfde niveau. In Zeeland nam het aanbod het meest af. De Index daalde er fors met 29 punten. Ook in Limburg (-25) en Overijssel (-21) nam het vacatureaanbod sterk af.

Daling Europees vacatureaanbod
Voor het eerst sinds april 2010 was er een lichte daling in het Europese vacatureaanbod ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De Index staat 1 punt lager ten opzichte van augustus 2011. Het aanbod steeg in vergelijking met een jaar geleden alleen in Duitsland (+12) en in het Verenigd Koninkrijk (+2), terwijl het in Frankrijk (-18), België (-7), Zweden (-5) en Italië (-4) juist daalde.
Vergeleken met juli staat de Europese Index 4 punten lager. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (+4) steeg de Index de afgelopen maand. Het vacatureaanbod liep terug in Frankrijk (-12), Italië (-10), Zweden (-8), België (-7) en Duitsland (-4).

Bron: Monsterboard.nl, 11 september 2012