Modeteam flexkrachten met passie voor mode

0
1528

23 mei 2012

Modeteam flexkrachten met passie voor mode

Na tien jaar als modeondernemer kozen Sonja en Ludo Tissingh voor een nieuw avontuur. Afgelopen maart startten zij met Modeteam, ‘inzetbureau’ voor gespecialiseerd winkelpersoneel in modezaken.

Eigenaresse Sonja Tissingh: “We kennen zelf het probleem om snel goed tijdelijk personeel te vinden maar al te goed.”

Gespecialiseerd winkelpersoneel
Vervanging bij ziekte of zwangerschapsverlof, extra krachten bij een modeshow of evenement.  Een vacature plaatsen, gesprekken voeren en iemand inwerken; het kost modeondernemers veel tijd. Zeker als iemand maar voor een korte periode nodig is.  Tissingh: “Een ondernemer die zelf in de zaak werkt met twee of drie personeelsleden, heeft direct een probleem als er iemand uitvalt. Modeketens met verschillende winkels kunnen makkelijker onderling personeel uitwisselen, maar ook van die groep hebben we de eerste aanvragen al gehad.”

Eigenaresse Modeteam Sona Tissingh in een modewinkel

Inzetbureau
De Tissinghs verkochten vorig jaar hun drie modezaken en wilden wel door in het modevak. Sonja Tissingh: “We hadden dit idee al eerder, maar hebben er toen nog niets mee gedaan. Mode zit nou eenmaal in mij.  En ik heb inmiddels zo veel ervaring in het aannemen en opleiden van personeel.“ Modeteam noemt zichzelf geen uitzendbureau maar een ‘inzetbureau’. “Want niet iedereen kan zich bij ons inschrijven,” vertelt Tissingh. “Wij besteden veel aandacht aan de selectie van kandidaten. Ze solliciteren echt bij het Modeteam en niet bij de opdrachtgever. Ervaring met en passie voor mode staan in onze selectie bovenaan.” Gewone uitzendbureaus kunnen vaak niet de kwaliteit bieden die een ondernemer nodig heeft,” weet Tissingh uit ervaring. “Belangrijk is dat kandidaten snappen hoe een modeondernemer denkt en wie hij in zijn winkel wil hebben.” Toen ze hun drie zaken nog hadden, hebben ze zelf ook gebruik gemaakt van uitzendbureaus, maar de kandidaten sloten onvoldoende aan op hun eisen en behoeften.  “Een meisje dat het wel eens leuk lijkt in een winkel te staan, voldoet niet.”

Personeel delen
Er zijn meer voordelen aan flexibel personeel. “De meeste ondernemers hebben om vakanties en ziekte op te kunnen vangen een extra personeelslid op de loonlijst staan. Met ons Modeteam hoeft dat niet meer, als ze een probleem hebben kunnen ze voortaan ons bellen.” De eerste maanden diende de eerste andere arbeidsgerelateerde vragen zich aan. Tissingh: “De markt is op dit moment niet florissant. Veel ondernemers hebben teveel mensen op hun loonlijst staan. Ze zoeken oplossingen om die mensen tijdelijk bij een ander te laten werken, en de loonkosten te drukken. Daar gaan wij nu voor hen mee aan de slag.”

Trainingen
Inmiddels heeft het Modeteam ongeveer twintig flexibele krachten. Hun motivatie om mee te doen is de dynamiek die het flexibel werken biedt.  “Veel dames willen niet altijd in dezelfde winkel staan. Ze vinden het een uitdaging om ondernemers te helpen als er problemen zijn.  Je blijft op die manier fris en alert. En dat heeft voordelen voor de ondernemer en de kandidaat.” Modeteam verzorgt voor hun kandidaten trainingen op het gebied van servicegerichtheid, klantvriendelijkheid en commercie. “Nu trainen we nog alleen onze kandidaten. Maar ik kan me voorstellen dat we dat op termijn doen voor het vaste personeel van onze klanten.”

De Randstad
Het concept is warm ontvangen, vertelt Tissingh. “ We krijgen veel positieve reacties van klanten en veel aandacht van de pers. Het is echt iets nieuws. We merken dan ook dat veel ondernemers moeten wennen aan het idee dat het ook zo kan.” Vooralsnog richten ze zich op het Noorden van het land, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Maar de ambitie is landelijk te gaan. “Ik weet dat er in de Randstad ook veel behoefte is aan goed tijdelijk winkelpersoneel voor modezaken.” Op termijn ziet Tissingh de Modeteams in verschillende steden actief. “Ieder team bedient dan een stad met een straal eromheen. Dan weet een ondernemer ook wie er in een Modeteam zit. Zodat ze kunnen zeggen: diegene heb ik al eerder gehad, daar heb ik goede ervaring mee.”

Het hart
Modeteam houdt kantoor in het Overijsselse IJhorst en werkt daarnaast met flexibele werkplekken. “Bij selectiegesprekken van kandidaten werken we vanuit een locatie in de buurt.” De backoffice is uitbesteed aan PSC | Payroll Service Centre. “We hebben zelf nog geen ervaring in de flexbranche. Het contact met kandidaten en klanten is het hart van onze onderneming. Ik wil me geen zorgen hoeven maken over of de verloning wel goed verloopt.”

Interview: Mariëlle de Groot