Te weinig mkb’ers investeren in toekomst medewerkers

0
100

Het ontbreken van doorgroeimogelijkheden is volgens mkb-professionals de belangrijkste reden dat medewerkers uit dienst gaan, naast pensionering.

Waarom zoeken medewerkers in het MKB een nieuwe baan - MKB Marktmonitor
Fragment uit MKB Marktmonitor 2015-2016

Tegelijkertijd geeft slechts 16 procent aan te willen investeren in doorgroeimogelijkheden en het toekomstperspectief van medewerkers. Binnen het MKB ligt de nadruk namelijk meer op persoonlijke ontwikkeling in de vorm van opleidingen, training en coaching (53%) en arbeidsvoorwaarden (48%). Deze gegevens blijken uit de jaarlijkse MKB Marktmonitor van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction onder 1.559 mkb’ers.

Aan de mkb-professionals is ook gevraagd waar hun grootste personele uitdaging ligt dit jaar. Het vinden van kwalitatief goede medewerkers (49%) blijkt voor de meeste mkb’ers bovenaan de lijst te staan. Op de voet gevolgd door de borging van kennis en kunde binnen de organisatie (45%). Op de derde plek staat de medewerkerstevredenheid (30%).

Loes Dingemans, algemeen directeur bij Unique: “Wanneer we aan ontwikkeling denken, wordt vaak aan opleidingen en training gedacht, maar doorgroeien is ook een vorm van ontwikkeling voor medewerkers. Op een bepaald punt in een carrière ontbreekt de uitdaging van een functie. Het is dan de taak van de werkgever om medewerkers te blijven prikkelen. Daag werknemers uit door meer waardering te tonen, verantwoordelijkheid en vooral vertrouwen te geven. Alleen dan weet je als organisatie, dat je er alles aan gedaan hebt om iedere medewerker vooruit te helpen.”

Bron: Unique, 29 december 2016