Mkb-omzet zakelijke dienstverlening stijgt

0
74

Mkb-bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun omzet in het derde kwartaal flink stijgen. Maar er zijn ook zorgen over personeelstekorten en het terugbetalen van de NOW-steun.

Dit blijkt uit de MKB Barometer van Teamleader, een onderzoek onder 300 Nederlandse mkb-ondernemers in zakelijke diensten.

NOW-steun
Maar liefst 44% realiseerde een sterke omzetstijging ten opzichte van Q2. Tegelijkertijd heeft bijna een derde NOW-steun ontvangen en sluit 79% daarvan niet uit dat zij door terugbetaling in de problemen komen.

Personeelstekort
Ruim de helft van de ondernemers kampt met een tekort aan arbeidskrachten en 84% van hen geeft aan dat dit verdere groei in de weg staat. Driekwart is daarom bereid mensen aan te nemen die niet volledig aan de vacature-eisen voldoen, en overweegt een hoger salaris (55%), werken op afstand (64%) of betere secundaire arbeidsvoorwaarden (62%) te bieden. Toch ziet bijna tweederde de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Groot verloop
Tweederde heeft vacatures openstaan, en in Q3 nieuwe medewerkers aangenomen (27% meer dan in Q2). Ruim een derde verwacht dat ook het komend half jaar te doen, en zegt dat het verloop veel groter is dan normaal.

Bron: Teamleader, 21 oktober 2021