Minder dan kwart Nederlanders gelooft dat WWZ voor baanzekerheid zorgt

0
101

| Wet Werk en Zekerheid | WWZ |

Nederlanders zeer negatief over nieuwe arbeidswetgeving

Minder dan een kwart van de Nederlanders denkt dat de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ervoor zorgt dat werknemers minder snel ontslagen worden en dat de positie van flexwerkers verbetert. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder meer dan duizend mensen. Daarmee lijkt slechts een minderheid van het slagen van de WWZ overtuigd. Duidelijk en transparant wordt de nieuwe wetgeving ook niet gevonden.

De WWZ moet dan ook nodig op de schop, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van HR-bureau Tentoo. “De WWZ is een van de redenen dat werkgevers op dit moment weinig nieuwe werknemers aannemen, omdat de financiële risico’s te veel bij de werkgever komen te liggen bij een langdurig dienstverband. Laten we hopen dat het komende kabinet dit probleem oplost, zodat de werkloosheid verder kan worden ingeperkt.”

WWZ onduidelijk en niet transparant
Slechts 22 procent van de Nederlanders vindt de WWZ transparant en duidelijk. Dat is opvallend, aangezien de wetgeving veel in het nieuws is geweest en vaak voer voor discussie was. Daarmee is er dus niet alleen veel onduidelijkheid over de wet DBA en de modelcontracten die de VAR vervingen, maar roept ook deze wetswijziging meer vragen dan antwoorden op. Slechts 22 procent van de Nederlanders geeft bovendien aan dat de WWZ goed uitpakt voor flexwerkers, terwijl de wetgeving juist bedoeld is om hun positie te versterken.

Belgisch voorbeeld
Den Ronden heeft een oplossing voor de WWZ-problematiek en laat zich op dat vlak inspireren door onze zuiderburen. “In België kunnen werkgevers vaste contracten wél tussentijds opzeggen. Een Belgische werkgever geeft de werknemer vaak een termijn van ongeveer zes maanden, waarin de medewerker de kans krijgt om een nieuwe baan te vinden, waarna het contract wordt beëindigd. Waarom zouden we dat niet ook in Nederland invoeren?”

Bron: Tentoo, 22 februari 2017