Meeste studenten en bijbaners hebben alweer nieuwe baan

0
133

Het grootste gedeelte van de studenten en bijbaners heeft alweer een nieuwe baan.

Dat blijkt uit cijfers van Intelligence Group.

Mensen met een baan blijven zitten waar ze zitten en solliciteren niet. Nog maar 6,6% van de mensen in loondienst en 4,5% van de 45-plussers is op dit moment actief op zoek naar een baan. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 is dat in totaal 28% minder aanbod van mensen in loondienst die een overstap willen maken.

Scholieren en studenten, baanwisseling in crisis

Na 10 weken crisis hebben bijbaners nieuwe baan gevonden
Het aanbod van baanzoekers dat toenam sinds het begin van de crisis kwam vooral van studenten, bijbaners en jongeren onder de 30. Van deze groep heeft het grootste gedeelte na 10 weken crisis inmiddels een nieuwe baan gevonden of is weer meer uren aan het maken in de oude baan en derhalve niet of minder actief op de arbeidsmarkt. Zij hebben de openstaande en extra banen in o.a. supermarkten, thuisbezorgdiensten, distributiecentra en detailhandel ingevuld.

Een bijwerking van het afnemende aanbod, dat parallel loopt met het verlies aan vacatures in de laatste 10 weken (-27%, bron: Jobdigger) is dat de arbeidsmarkt op veel plekken krap blijft. Vanzelfsprekend zijn hierin grote verschillen per beroepsgroep, sector en regio. Dit blijkt uit analyses uit het actuele arbeidsmarktaanbod onderzoek van Intelligence Group tussen 11 en 25 mei 2020 waarin 982 personen zijn ondervraagd.

Weer richting normalisatie in baanwisselingen
De explosieve groei in arbeidsmarktactiviteit en baanwisselingen bij scholieren en studenten aan het begin van de crisis tot aan de beweging richting ‘normalisatie’ in de meest recente weken van de crisis.

Bron: IG, 27 mei 2020