Meeste flexkrachten werken in cultuursector

0
243

Flexibel dienstverband komt het meest voor bij culturele beroepsgroepen. Mensen in de beveiliging, administratie/secretarieel en R&D werken het meest in vaste dienst.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie door Intelligence Group in het kader van het seminar Arbeidsmarkttrends 2013.

Verhouding flex/vast
Personen uit de culturele beroepsgroep werken naar verhouding het meest als zzp’er/uitzendkracht (73 procent), gevolgd door de sectoren journalistiek en communicatie/reclame/PR (ruim 60 procent). Mensen in de beveiliging, administratie/secretarieel en R&D werken het minst als zzp’er en het meest in vaste dienst.

Grote verschillen tussen beroepsgroepen
Waar een aantal jaar geleden de flexschil vooral vanuit een kostenperspectief werd beschouwd, wordt hetzelfde onderwerp tegenwoordig steeds meer strategisch bekeken. Risicospreiding en makkelijker kunnen meebewegen met de economische ontwikkelingen zijn daarin veel genoemde argumenten. Belangrijk in de werving is dan ook om te weten hoe deze verhoudingen liggen binnen de door een werkgever gewenste doelgroep. Hierin bestaan grote verschillen. Binnen de culturele beroepsgroep werken naar verhouding de meeste zzp’ers, het gaat daarbij om acteurs, kunstenaars, ontwerpers en fotografen. Tweederde van alle journalisten werkt bijvoorbeeld als zzp’er/uitzendkracht. In de sector Beveiliging werkt daarentegen slechts 8 procent als zzp’er/uitzendkracht.

Bron: Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, 24 oktober 2012